Helsinkiin luodaan uusi mahdollisuus omistusasumiseen

Kirjoitettu Yleinen

Helsingin hinta- ja laatusäännelty omistusasuntotuotanto Hitas on oikeiston parjaama, mutta paljon mainettaan parempi.

Hitasista puhutaan ”lottovoittona”, jossa arvotaan yhteisiä varoja ihmisille. Tämä kertoo siitä, ettei järjestelmää tunneta kovinkaan hyvin. Hitas-järjestelmässä kaupunki määrittää maksimihinnan asunnoille ja toisaalta vähimmäistason laadulle, jotta hintaa ei paineta alas huonolla laadulla.

Hitasin ideana on se, että ihmiset voivat ostaa itselleen kodin ilman, että välistä grynderi vetää suurta voittoa. Ja toisaalta jos myy kotinsa, on maksimihinta myös määritelty, koska Hitas-järjestelmän tarkoituksena ei ole tuottaa asukkaille voittoa vaan kohtuuhintaista omistusasumista.

Kaupunki ei siis tue rakentamista tai ostohintaa. Itselleen Hitas-kodin ostavat maksavat kaikki kustannukset ja myös pienen voiton rakentajalle, mutta voittomarginaali on huomattavasti pienempi kuin kovan rahan asunnoissa.

Ainoa tuki kaupungilta Hitas-taloille on ollut hivenen kovan rahan taloja alempi tonttivuokra. Uusissa Hitas-kohteissa on myös tästä tonttivuokran alennuksesta luovuttu. Eli uusia Hitas-asuntoja kaupunki ei tue mitenkään.

Kaupunki ei siis menetä tai anna mitään taloudellista hyötyä Hitas-asukkaille. Kaupunki leikkaa grynderien voittoa.

Hitas-järjestelmä on ehkä ongelma gryndereille, ei niinkään Helsingin kaupungille. Päinvastoin Helsingin pitäisi rakentaa enemmän kohtuuhintaisista omistusasuntoja, ei vähemmän. Tämä mahdollistaisi, että mahdollisimman monella olisi varaa asua omistusasunnossa.

***

Hitas-järjestelmä on ollut kymmenille tuhansille helsinkiläisille tavallinen tapa asua ja mahdollisuus omistusasuntoon, joka muuten ei olisi mahdollista.

Hitas-järjestelmä mahdollisti 1980- ja 1990-luvuilla selvästi edullisemmat omistusasunnot kuin kovan rahan asunnot. Kun Hitas-järjestelmää on rapautettu vuosien varrella, on ero kaventunut.

Nykyään Hitas-asunto ei ole ”arvottu lottovoitto” vaan ne voivat olla hyvinkin pitkään myynnissä. Hitas-järjestelmä ei tarjoa enää samalla tavalla mahdollisuutta helsinkiläisille keskituloisille omistusasumiseen kuin aikaisemmin.

Oikeisto onnistui ideologisessa tavoitteessaan ajaa alas kohtuuhintaista omistusasuntotuotantoa.

Nyt Hitas-järjestelmä ollaan korvaamassa järjestelmällä, joka toivottavasti jälleen palauttaa mahdollisuuden keskituloisille oman asunnon hankkimiseen Helsingissä.

Uusien Hitas-asuntojen tuotannosta luovutaan, kun meillä on tilalla uusi osaomistuksen malli.

Helsingin kaupunki perustaa oman voittoatavoittelemattoman yhtiön, joka alkaa tuottaa osaomistusasuntoja. Asukkaat maksavat ensin 15 prosenttia asunnon hinnasta ja sitten asuessaan lyhentävät lainaa. Ja 10-12 vuoden jälkeen on asukkailla lunastusoikeus omistusasunnoksi.

Tällä tavoitellaan sitä, että jatkossa uusi kohtuuhintaisen omistusasumisen malli jälleen mahdollistaa paremmin vuokralta omistukseen siirtymisen, erityisesti lapsiperheille, jotka tarvitsevat isompaa asuntoa. Kun Hitas-asunnot ovat kallistuneet, on se syönyt tätä mahdollisuutta.

***

Tänään kaupunginhallitus päätti, että Hitas-järjestelmästä ryhdytään luopumaan. Mutta se tapahtuu vasta, kun korvaava järjestelmä on saatu tilalle.

Hitas-järjestelmä on ollut tärkeä ja kunniakas osa kaupungin asuntopolitiikkaa. Toivottavasti sellainen tulee myös osaomistusasumisesta.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *