Koulunuorisotyö on vakinaistettava

Kirjoitettu Yleinen

Kesäloma alkoi koululaisilla lauantaina ja se tarkoittaa sitä, että Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden pitää tarjota tukea ja toimintaa kesälomia viettäville nuorille.

Kaupunki on panostanut erityisen paljon kesään, sekä nuorisotyöhön että harrastuksiin. Tänä kesänä nuorisopalveluissa on enemmän työntekijöitä kuin aikaisemmin. He järjestävät harrastustoimintaa ja jalkautuvat sinne, missä nuoret kesällä liikkuvat.

Nuorisotalot eivät vedä nuoria kesällä samalla tavalla kuin muina vuodenaikoina, joten niiden henkilöstöresursseja on ohjattu neljän seinän sisältä tukemaan nuoria ulkona siellä, missä kesällä halutaan hengata. Eri järjestöt käyttävät myös alueellisia nuorisotaloja tukikohtinaan kesäleiritoiminnassaan, joten tilat eivät myöskään ole tyhjillään.

Helsingin kaupunki panostaa siihen, että meillä olisi erityisen paljon maksutonta matalan kynnyksen toimintaa kesällä. Haluamme, ettei taloudellinen tilanne olisi yhdellekään nuorelle este osallistua mielekkääseen kesätekemiseen.

***

Pandemian jälkeen on nähty enemmän levottomuutta nuorten keskuudessa. On sählääviä nuoria ja on myös suoranaista väkivaltaa.

Tähän yritämme puuttua nopeasti ja meillä on läpi kesän jalkautuvaa nuorisotyötä, joka pystyy liikkumaan siellä missä nuoretkin ja nopeasti siirtymään paikasta toiseen sen mukaan, millä alueella on erityisesti tarvetta nuoriso-ohjaajien läsnäolosta.

Ylipäätänsä Helsingissä ja muualla Suomessa näkyy pandemian jälkeen kasvavaa tarvetta nuorisotyölle.

Olemme kaupungin määräaikaisilla koronasta palautumisen rahoilla palkanneet nuoriso-ohjaajia tekemään koulunuorisotyötä. Tästä on tullut erittäin hyvää palautetta niin nuorilta kuin kouluilta. Nuoriso-ohjaajat tuovat lisää turvallisia aikuisia kouluun; aikuisia, joille voi helpommin puhua joistain asioista kuin opettajille. Nuoriso-ohjaajat kuuntelevat ja auttavat, organisoivat harrastustoimintaa ja tukevat kasvua ja yhteisöllisyyttä.

Koronapalautumisrahoilla olemme myös tuottaneet yksilöllistä ja ryhmässä tapahtuvaa liikunnanohjausta ja tukea kouluihin, niin yläkouluun kuin toiselle asteelle.

***

Nuorten määrä kasvaa Helsingissä ja nuoret tarvitsevat tukea. Siksi tarvitaan uusia nuorisotyön muotoja. Ensi vuoden budjettiin tavoittelemme koulunuorisotyön vakinaistamista hyvien kokemusten pohjalta.

Lisäksi uusi nuorisotyön muoto, johon toivottavasti saamme ensi vuodeksi määrärahoja, olisi jalkautuvan nuorisotyön ryhmä, joka voisi mennä eri alueille pidemmäksi aikaa tarveperusteisesti.

Mutta ennen syksyä ja uusia nuorisotyön muotoja, nyt voi nauttia kesästä ja kesäharrastuksista.

Vinkatkaa nuorille kaupungin tarjoamista maksuttomasta kesätoiminnasta ja toisaalta olkaa nuorisopalveluihin matalalla kynnyksellä yhteydessä, jos jonnekin alueille tarvitaan jalkautuvaa nuorisotyötä.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *