Olin hölmö

Kirjoitettu Yleinen

Innostuin lapsena graffiteista niin kuin melkein kaikki minun ikäiset pojat Pasilassa. Olihan Pasila Suomen graffitin kehto, siellä oli junatunneli jossa käytiin katsomassa maalauksia välitunneilla ja koulun jälkeen.

Nyt kun Helsingissä on ollut luvallisia graffiti-seiniä jo 15 vuoden ajan, olen käynyt vanhojen lapsuuden kavereideni kanssa maalaamassa satunnaisesti niillä.

Luvallisten seinien lisäksi Helsingissä on paljon paikkoja, jotka eivät virallisesti ole luvallisia, mutta ei niihin maalaaminen varsinaisesti kai ketään myöskään häiritse.

Olemme fillarilenkeillä bonganneet Vuosaaren satamaan menevän tavarajunaran betoniseinät vantaalaisen pellon vieressä. Niissä on vuosia vanhoja maalauksia, joten se on ollut paikka, joka tuskin ketään kiinnostaa.

Maalauksiakaan ei näe kuin korkeintaan ohi ajavien tavarajunien kuljettajat. Paikka tuo hiukan mieleen vanhan Pasilan, toki Vuosaaren satamarata on syrjässä ja täysin hiljainen.

Pasilan junatunnelissa ei kulkenut sunnuntaisin junia. Arvelimme kaverini kanssa, että juhannuksena tuskin kulkee tavarajunia myöskään Vuosaaren satamaradalla.

Juhannusaattona illansuussa ajoimme autolla paikalle ja parkkeerasimme sen tunnelin suuaukon yläpuolella.

Maalasimme jonkun vanhan graffitin päälle maalauksen, jossa idea on Pasila. Keskellä on Pasilan tornitalot ja taustalla Pasilan siluetti.

Parin-kolmen tunnin maalaamisen jälkeen olimme valmiita. Siivosimme tyhjät maalipurkit pois ja olimme alkamassa ottaa kuvia, kun kuulimme kellon kilkatuksen. Juhannuksena kulkeekin junia.

Samalla ylös sillalle ilmestyi vartijoita, jotka huusivat ettei kannata yrittää paeta. Mihin me keski-ikäiset perheenisät nyt olisimme edes yrittäneet juosta, kun autokin oli parkissa vieressä.

Vartijat ottivat meidät asiallisesti kiinni. Juttelimme heidän kanssaan niitä näitä, kun odotimme poliiseja paikalle ottamaan tietojamme ylös.

Olipa kyllä todella hölmösti tehty minulta ja meiltä. Jotenkin itsekin olen tuudittautunut ajatukseen, että tuollaisiin harmaisiin valmiiksi maalattuihin betoniseiniin, poissa ihmisten silmistä, voi tehdä maalauksia.

Oli meiltä tyhmää ajatella, että kukaan ei olisi kiinnostunut meidän maalaamisesta tuollaiseen paikkaan. Ajattelimme vain, että junatunnelissa on hieno Pasila-henki ja selvästi ketään ei haittaa.

Nyt jälkikäteen ajateltuna oli tyhmä ajatus, ettei Vuosaareen satamaan kulkisi junia. Ei maailman merillä tunneta juhannusta. Oli täysin ajattelematonta. Ja tyhmää oli maalata tuonne kun luvallisia seiniäkin on.

Olen todella pahoillani tästä typerästä hölmöilystäni. Pyydän anteeksi.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *