Lapset ja nuoret tarvitsevat koronan jälkihoito-ohjelman

Kirjoitettu Yleinen

Koronan takia voimaan laitetut rajoitustoimet ovat olleet epäsuhtaisia. Rajoitustoimia on kohdistunut kohtuuttomasti lapsiin ja nuoriin suhteessa aikuisiin. Tilannetta ei ainakaan ole helpottanut se, että monessa kaupungissa vuoden 2021 budjetissa koulutukseen tehtiin leikkauksia tilanteessa, jossa pitäisi päinvastoin lisätä lasten ja nuorten tukea.

Valitettavasti Helsinki oli yksi näistä kunnista. Vasemmistoliitto esitti, ettei koulutuksesta leikata. Leikkaukset menivät kuitenkin läpi kokoomuksen, vihreiden, demareiden ja RKP:n äänin.

Kevään 2020 sulku merkitsi sitä, että suurin osa päiväkoti-ikäisistä lapsista oli varhaiskasvatuksen ulkopuolella. Peruskouluikäiset koululaiset sekä toisen asteen opiskelijat olivat etäopetuksessa. Toinen aste on ollut nyt vuodenvaihteessa yhteensä kohta jo neljä kuukautta etäopetuksessa ja myös yläkoulu siirtyy uudestaan etäopetukseen kolmeksi viikoksi.

Nämä pitkät etäopetusjaksot näkyvät lasten ja nuorten oppimistuloksissa ja hyvinvoinnissa. Moni nuori on huolestunut siitä, tulevatko he samaan kouluaikana riittävät tiedot ja taidot. Erityisesti tätä huolta korostaa se, että suurimmassa osassa Suomea etäopetusjaksoja ei ole ollut kevään 2020 jälkeen ollenkaan. Helsingin ja pääkaupunkiseudun lapset ja nuoret ovat epätasa-arvoisessa asemassa muihin nuoriin verrattuna.

Koulujen lisäksi myös lasten ja nuorten harrastukset olivat pitkään tauolla keväällä 2020 sekä uudelleen vuodenvaihteessa 2021. Myös tämä on vaikuttanut sekä henkiseen että fyysiseen terveyteen ja lisännyt sosiaalisia ongelmia lapsilla ja nuorilla.

On pelättävissä, että harrastustoiminnan tauko johtaa siihen, että monet putoavat harrastuksista. Jo ennen koronaa drop out -ilmiö oli vakava ongelma nuorten keskuudessa.

Lapsiin ja nuoriin koulussa ja harrastuksissa kohdistuneiden koronatoimien vaikutus tulee näkymään pitkään Helsingissä. Siksi tarvitaan erityinen jälkihoito-ohjelma.

Valtio on tukenut kuntia, jotta voidaan paikata etäopetuksessa tulleita aukkoja, mutta valitettavasti näitä varoja ollaan Helsingissä käyttämässä budjetissa päätettyjen koulutusleikkausten paikkaamiseen. Valtion koronatukia tulisi käyttää pandemian aiheuttamien ongelmien ratkomiseen.

Teinkin tänään valtuustossa talousarvioaloitteen, että ensi vuoden budjettiin varataan määrärahat mittavaan koronan jälkihoito-ohjelmaan, jolla erityisesti tuetaan lasten ja nuorten opetusta ja koulutusta sekä harrastustoimintaa.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *