Sato ja Kojamo toteuttavat oikeiston haluamaa asuntopolitiikkaa

Kirjoitettu Yleinen

Suomessa asumisen hinta on aivan liian korkea kasvukeskuksissa. Aivan erityinen ongelma tämä on Helsingissä, jossa sekä vuokrat että asuntojen hinnat ovat karanneet täysin käsistä.

Helsingissä monilla menee helposti yli puolet käteen jäävistä tuloista asumiseen. Tähän pitää saada muutosta. Tarvitaan huomattavasti nykyistä enemmän kohtuuhintaisia omakustanteeseen perustuvia vuokra-asuntoja, asumisoikeusasuntoja ja omistusasuntoja.

Kaupungin ARA-vuokra-asunnot toimivat omakustanneperiaatteella. Asukkaat maksavat jokaisen euron ja sentin sekä hoito- että pääomakustannuksista. Siitä näkökulmasta on väärin puhua ”tuetusta” asumisesta. Ainoa tuki on hiukan alempi tontinvuokra, mutta kaupunki saa hyvää tuottoa myös kaupungin vuokratalojen tonteista.

Suuri ongelma on se, että entistä harvempi tarjoa omakustannevuokra-asuntoja. Aikaisemmin Sato ja VVO tarjosivat näitä, mutta kun korkotukirajoitukset loppuivat, nostivat nämä kohtuuttomasti vuokria ja alkoivat tehdä suuria voittoja. Tästä kertoo se, että Sato ja Kojamo (ent. VVO) ovat molemmat suurimpien yhteisöveronmaksajien listalla. Kojamo oli vuonna 2019 sijalla 37. ja Sato 61. Yhteisöveroa maksetaan nimenomaan voitosta.

Saton suurimmat omistajat ovat ulkomaalaiset pääomasijoittajat. Kojamo on pörssiyhtiö, jonka suurimpia omistajia ovat eläkevakuutusyhtiöt ja ammattiliitot.

Olemme vuosia vaatineet Helsinkiin lisää kohtuuhintaista asuntotuotantoa. Kaupungin ja yleishyödyllisten pitäisi rakentaa omakustanneperiaatteella vuokra-, asumisoikeus- ja omistusasuntoja.

Vasemmistoliitto on myös vuosia kritisoinut Satoa ja Kojamoa siitä, että ne ovat luopuneet kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista ja ryhtyneet tavoittelemaan maksimaalista voittoa. Samaan aikaan kokoomus ja osa vihreistä on päinvastoin vaatinut, että rakennetaan vielä nykyistäkin enemmän ”markkinaehtoista” kovanrahantuotantoa. Juuri sitä nämä Satot ja Kojamot tekevät.

Asuntopolitiikassa tarvitaan muutosta.

Jos näet tänään oikeistolaisen taas kauhistelemasta Kojamoa, kysy häneltä eikö se toteutta juuri sitä asuntotuotantoa, mitä kokoomus erityisesti ajaa. Vasemmisto ei halua lisää Satoja ja Kojamoita, kokoomuksen politiikka juuri edistää niitä.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *