Virheistä pitäisi oppia

Kirjoitettu Yleinen

Valtion ja kuntien omaisuuden myymisestä ale-hintaan on valitettavan paljon kokemuksia. Esimerkiksi Espoo myi oman energiayhtiönsä ja sijoitti rahoja mm. korkeakorkoiselle tilille islantilaiseen pankkiin. Huonosti siinä meinasi käydä.

Nykyään espoolaiset saavat kiittää silloista valtuuston oikeistoenemmistöä mm. joka kerta, kun Carunan lasku sähkönsiirrosta putoaa postiluukusta. Espoon Carunan verkot olivat alunperin Espoon kaupungin omistaman yhtiön verkkoja.

Valtion omistama yhtiö Fortum myi verkkonsa Carunalle ja tulokset tiedetään. Mutta itse asiassa vielä suurempi moka on ollut Fortumin yksityistäminen. Valtio myi 37 prosenttia Fortumin osakkeita. Niistä lähes puolet meni suunnatuilla osakemyynneillä suoraan ulkomaalaisille ostajille. Porvaripuolueilla ei käynyt ilmeisesti edes mielessä kansankapitalismin mahdollisuus.

Jos Fortumin osakkeita ei olisi myyty, sen osingot olisivat tulleet kokonaisuudessaan Suomen valtiolle ja valtio olisi saanut tähän päivään mennessä yli kolme kertaa enemmän tuloja Fortumista ja Neste Oilista kuin valtio sai yksityistämismyynnistä. Ja koko Fortum ja koko Neste Oil olisivat edelleen kansallisomaisuuttamme.

Näistä varmasti on opittu?

”Hold my beer”, sanoo kuitenkin kansanedustaja ja pormestariehdokas Hjallis Harkimo. Hän ehdottaa, että Helsingin kaupungin 100% omistama energiayhtiö Helen vietäisiin pörssiin ja siitä myytäisiin (tässä vaiheessa) 30% pois.

Fortum, Caruna, Digita, Autokatsastus, Kemira GrowHow, Raskone… Miksi porvarit kerta toisensa jälkeen ajattelevat, että kuntien tai valtion omaisuuden myyminen on järkevää? Eikö virheistä pitäisi oppia?

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *