Keskuspuiston puolesta – nyt ennen ja tulevaisuudessa

Kirjoitettu Yleinen

Olen kasvanut lapsuuteni ja nuoruuteni Keskuspuiston laidalla Länsi-Pasilassa. Olen seikkaillut ja liikkunut Keskuspuistossa, kulkenut fillarilla kaupunkimetsää ristiin rastiin. Myöhemmin olen asunut myös metsän toisella puolella Ruskeasuolla. Ehkä juuri siksi minulla on henkilökohtaisesti niin vahva side Keskuspuistoon.

Olen lapsuudesta asti ollut Keskuspuiston puolustaja ja koko poliittisen urani ajan olen puolustanut keskuspuistoa. Ensimmäinen suuri kamppailuni Keskuspuiston puolesta käytiin joskus 2005–2006, kun Lääkärinkadun reunaan suunniteltiin asumista. Olin silloisen kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen.

Vaikka alue on omasta mielestäni ja kaikkien alueen tuntevien mielestä osa Keskuspuistoa, ei se sitä ole virallisesti. Alue oli jätetty Keskuspuiston osayleiskaavan ulkopuolelle ilmeisesti 1970-luvulla, koska Laakson sairaalaa ajateltiin laajennettavaksi sinne.

Kävimme kamppailua yhdessä kansalaisaktiivien kanssa ja lopulta voitimme. Vaikka kaava oli lautakunnassa asti, ei sitä koskaan hyväksytty valtuustossa ja alue on edelleen rakentamatta osana Keskuspuistoa.

Vielä suurempi kamppailu käytiin 2016 Helsingin yleiskaavasta. Yleiskaavassa esitettiin Hämeenlinnanväylän reunasta noin 50 hehtaaria rakentamiseen Keskuspuistoa lohkaisemalla. Vielä Maunulan ja Pirkkolan kohdalta, jossa Keskuspuisto on jo valmiiksi kaikkein kapein.

Nousimme yhdessä kansalaisaktivistien kanssa vastustamaan Keskuspuiston tuhoamista. Elokuussa 2016 oli vaikuttavaa pyöräillä Kehältä aina Laaksoon asti – lähes koko matka oli ihmisketjua, joka halusi suojella Keskuspuiston rakentamiselta. Meille väitettiin, ettei ole laillisia mahdollisuuksia poistaa Keskuspuiston rakentamista yleiskaavasta. Emme tähän tyytyneet, vaan asiantuntijoiden kanssa valmistelimme esityksen, jossa yleiskaavassa olisi säilytetty nykyiset Keskuspuiston rajat.

Valitettavasti tekemäni esitys Keskuspuiston säilyttämisestä hävisi valtuustossa, kun kokoomus, vihreät ja SDP äänesti esityksen nurin. Jo silloin sanoimme, että Helsinki pääsisi helpommalla, jos Keskuspuiston päälle osoitettu rakentaminen poistettaisiin yleiskaavasta. Ja näin olikin. Hallinto-oikeudet ovat onneksi kaataneet yleiskaavan siltä osin, kun siinä osoitettiin rakentamista Keskuspuiston päälle.

Mutta kamppailu Keskuspuiston puolesta jatkuu edelleen puu puulta ja kallio kalliolta. Eläintarhassa Keskuspuistoon suunnitellaan muutamaa pienen omakotitalon kokoista ilmastointirakennelmaa osana Helsinki Garden -hanketta. Valtuustossa vasemmistoliitto jäi aika lailla yksin vastustaessaan liian massiivista rakentamista.

Tällä hetkellä kamppailua käydään Pirkkolassa. Kaava mahdollistaa uuden urheiluhallin rakentamisen uimahallin viereen. Kaava on hyväksytty valtuustossa tammikuussa 2014, yksimielisesti. Olen jälkikäteen yrittänyt palauttaa mieleen, miten kaava on voinut tulla hyväksytyksi niin, ettei kukaan meistä aktiivisista Keskuspuiston puolustajista ole kiinnittänyt asian huomiota.

Kävin nyt vuosia myöhemmin läpi kaavan asiakirjoja ja huomautuksia. Vain yksi kansalainen on kirjelmöinyt ja ehdottanut hallille toista paikkaa. Kun kaava tehtiin vanhan päälle, kukaan ei vain kiinnittänyt selvään ongelmaan huomiota. Se on ollut kollektiivinen virhe meiltä kaikilta Keskuspuiston puolustajilta. Toisaalta hallin sijoittumisen dramaattisuus tuli toden teolla esille yleiskaavan myötä, kun isojen puolueiden läpi runnoma esitys olisi kaventanut Keskuspuistoa samasta kohdasta myös toiselta puolelta.

Ratkaiseva virhe Pirkkolan osalta tehtiin kesäkuussa 2018. Silloin kaupunginhallituksessa päätettiin antaa liikuntahallille varaus. Tällöin vasemmistoliitto ja vihreät esittivät tutkittavaksi hallille muuta paikkaa, mutta nykyinen paikka jyrättiin läpi kokoomuksen, SDP:n, RKP:n ja perussuomalaisten äänin. Mekään emme vastustaneet urheiluhallia, vaan halusimme osoittaa sille paikan, joka ei olisi kaventanut Keskuspuistoa sen kapeimmassa kohdassa.

Tällä hetkellä käydään kamppailua parkkipaikan laajentamisesta. Suunnitelmissa on Pirkkolan urheilupuiston parkkipaikan laajentaminen jälleen metsää ja puita kaatamalla. Asia jäi tänään kaupunginhallituksessa pöydälle ja siihen palataan viikon päästä. Vasemmistoliitto tukee esitystä, jonka mukaan parkkipaikkaa ei laajenneta Keskuspuistoon. Sen äänestyksen uskon meidän voittavan viikon päästä.

Minulle Keskuspuiston puolustaminen on ollut aina myös henkilökohtaista, ja on sitä myös tulevaisuudessa.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *