Oikeusvaltiossa lapsen etu on aina ensisijainen

Kirjoitettu Yleinen

Jotenkin kovin surullisena olen seurannut Al-holin leiriltä Suomeen tuotujen lasten ja heidän äitiensä ympärillä käytyä keskustelua. Sama keskustelu käytiin myös viime joulun alla ja jotenkin ajattelin, että siinä olisi tullut selväksi perusasiat.

Isis on hirvittävä ja raakalaismainen terroristijärjestö. Suomi on ollut mukana koalitiossa, joka on tukenut kurdeja. Kurdit ovat sotilaallisesti kukistaneet ISIS:in.

Vaikka karmea kalifaatti on kaatunut, terrorismi elää valitettavasti edelleen. Meidän kaikkien pitää toimia terrorismia ja ääri-islamia vastaan. Ääri-islamistiset terroristit haluavat tuhota sen, mihin suomalainen yhteiskunta perustuu: vapaus, oikeusvaltio ja demokratia. Siksi pitää olla hyvin tarkka siinä, ettemme luovu näistä yhteiskuntamme peruskivistä terroristien takia. Silloin terroristit tavallaan voittavat.

Suomen lakien ja kansainvälisten sopimusten mukaan lasten turvallisuus ja lasten oikeudet pitää aina turvata. Kysymys ei ole politiikasta vaan laista. Koska emme halua antaa tilaa oikeusvaltion murentamiselle, pitää viranomaisten toimia lakien mukaan. Olivat poliitikot mitä mieltä tahansa.

Suomalaisilla viranomaisilla on lakiin perustuva velvollisuus pyrkiä auttamaan lapsia ja lasten etu pitää aina asettaa etusijalle. Lapset eivät ole myöskään valinneet vanhempiaan eivätkä ole vastuussa vanhempiensa teoista. Suomella on velvollisuus auttaa suomalaisia lapsia. Sellaista vaihtoehtoa ei ole, että jätetään auttamatta lapsia, jos samalla päädytään auttamaan myös aikuisia.

Vuosi sitten käydyn keskustelun perusteella jokaiselle pitäisi olla selvää, että kurdiviranomaiset eivät ole valmiita luovuttamaan lapsia ilman äitejään. Tällöin lasten oikeudet menevät etusijalle.

Terrorismi on törkeä rikos. Toivottavasti siihen syyllistyneet tai terrorismia tukeneet ja auttaneet ihmiset tuomitaan. Oikeusvaltion keskeinen periaate on myös se, että ihminen on syytön kunnes syylliseksi todetaan.

Minulla ei ole mitään ymmärrystä tai sympatiaa karmeaa ja julmaa terroristijärjestö ISIS:iä tai siinä toimineita kohtaan. Samaan aikaan pitää kuitenkin puolustaa oikeusvaltiota myös näissä tapauksissa. Leirillä olleiden aikuisten teot pitää tutkia tarkkaan ja mahdollisiin rikoksiin syyllistyneet tuomita oikeudessa. Se pitää tapahtua oikeusvaltion normaaleiden prosessien mukaan.

Jos niin emme tee, terroristit ovat saaneet pienen voiton kamppailussaan yhteiskuntajärjestelmäämme vastaan.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *