Kenen lauluja kokoomus laulaa?

Kirjoitettu Paavon blogi

Vanhusten hoidossa ja hoivassa on kautta linjan epäkohtia, sekä ympärivuorokautisessa hoidossa että kotihoidossa.

Ongelmat eivät rajoitu vain yksityiselle puolelle vaan myös julkisella puolella on liian niukkaa henkilöstömitoitusta. Esimerkiksi Helsingin kaupunki sai aluehallintovirastolta huomautuksen kotihoidosta.

Räikeimmät ja törkeimmät väärinkäytökset ovat kuitenkin yksityisellä puolella. Ja nimenomaan suurilla yksityisillä hoivajäteillä Esperillä, Attendolla ja Mehiläisellä.

Näitä kaikkia yhdistää se, että ne ovat ulkomaalaisten pääomasijoittajien omistuksessa. Pääomasijoittajia ei kiinnosta vanhusten hyvä hoito eikä verojenmaksu Suomeen.

Ulkomaalaisia pääomasijoittajia kiinnostaa tehdä mahdollisimman suurta voittoa yhteisillä verovaroillamme tuotetuista palveluista.

Haamuhoitajalle ei tarvitse maksaa palkkaa. Jokainen vanhuksen laiminlyönti on voittoa omistajille.

Siksi työvuorolistoja rukataan ja hoitajat laitetaan tekemään ruokaa tai siivoamaan. Kaikki tämä on pois vanhusten hyvästä hoidosta.

Sama ahneuden logiikka näkyy myös lasten hoidossa ja varhaiskasvatuksessa. Rakennuslupia ja turvallisuusmääräyksiä laiminlyödään, henkilömitoituksia kierretään.

Helsingin kaupunki on tekemässä tutkintapyynnön poliisille päiväkoteja pyörittävästä Ankkalampi-ketjusta.

Nyt olisi syytä käynnistää tutkinta, ovatko hoivabisnestä pyörittäneiden ketjujen kovapalkkaiset johtajat syyllistyneet jopa rikoksiin.

*

Vasemmisto on pitkään puhunut ja toiminut sen puolesta, että meidän palvelut olisivat laadukkaita.

Meidän mielestämme palvelut pitää tuottaa ensisijaisesti julkisena toimintana, mitä kolmas sektori täydentää. Yrityksillä voi olla myös oma roolinsa, mutta hoitoa ja hoivaa ei saa alistaa voitontavoittelulle.

Nyt näyttää siltä, että viimeisten kohujen jälkeen kaikki muutkin puolueet alkavat kyllästyä yksityisiin hoivajätteihin. Paitsi kokoomus.

Onko terveys-, sosiaali- ja varhaiskasvatusfirmojen johto liian lähellä kokoomusta. Kun katsoo nimilistoja, on yksityiselle puolelle ollut kiihtyvä virta entisiä ja nykyisiä kokoomustoimijoita.

Kun kaikki muut eduskuntapuolueet ovat valmiita säätämään sitovan hoitajamitoituksen vanhustenhoivaan, haraa kokoomus vastaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo höpöttää, miten ihminen ei ole desimaali. Tämä on kylmäävää kokoomuslaista matematiikkaa.

Desimaalit ovat nimenomaan tuhansia ja tuhansia hoitajia lisää, jotka pystyisivät pitämään parempaa huolta vanhuksista.

Henkilöstömitoitus olisi myös ammattilaisten kunnioittamista. Nyt hoitajat joutuvat tekemään työtä liian vähillä resursseilla.

Onko desimaalin ongelma tosiasiassa se, että ne vaikeuttavat haamuhoitajien pyörittämistä ja voittojen tekemistä?

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *