Yksityisten perintäfirmojen käyttäminen sote-asiakasmaksujen perinnässä on lopetettava

Kirjoitettu Paavon blogi

Jätin tänään kirjallisen kysymyksen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen perinnästä ja huojennuskäytännöistä. Vuosittain yli 400 000 sote-asiakasmaksua päätyy ulosottoon ja yli puolet kunnista käyttää maksujen perintään yksityisiä perintäfirmoja.

Pienikin maksamaton lasku voi ajaa ihmisiä velkakierteeseen perintä- ja oikeudenkäyntikulujen myötä. Ylikansalliset perintäfirmat tekevät voittoa vähävaraisten sairaiden ahdingolla, vaikka julkinen sektori voisi hyvin vastata maksujensa perinnästä sosiaalisesti vastuullisella tavalla.

Nykyisin asiakasmaksulaki velvoittaa soveltamaan vähävaraisille tarkoitettua huojennusmekanismia vain maksukyvyn mukaan määrättyihin terveydenhuollon maksuihin, kun taas tasamaksujen osalta velvoittavaa lainsäädäntöä ei ole.

Valmisteilla olevasta asiakasmaksu-uudistuksesta puhuttaessa hallitus on korostanut lähinnä paremman tiedottamisen merkitystä, mutta on selvää, että huojennuskäytäntöjä tulee pystyä laajentamaan myös nykyistä velvoittamalla lainsäädännöllä.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti Vasemmistoliiton aloitteesta viime viikolla, että Helsinki ryhtyy selvittämään keinoja, joilla ehkäistä vähävaraisten kaupunkilaisten sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista johtuvia maksuvaikeuksia.

Ongelman laajuuden vuoksi ja yhdenvertaisuuden turvaamiseksi tarvitaan myös valtakunnallisia toimenpiteitä. Ei voi olla niin, että asiakasmaksut vaarantavat perustuslain takaaman oikeuden riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Kommentteja (1)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *