Kansaneläkeindeksi vastaamaan pienituloisten arkea

Kirjoitettu Paavon blogi

Eläkeläiset ja työttömät ovat liian pitkään kokeneet kukkarossaan, etteivät heidän tulokehitystään kuvaavat tilastot vastaa köyhän arkitodellisuutta.

Kun vuokrat ja ruoan hinta nousevat, etuisuudet riittävät entistä huonommin, koska niiden tasoa nostava indeksi ei seuraa suoraan niitä asioita, joihin köyhillä menee valtaosa vähäisistä rahoista.

Tilastokeskuksen Tieto & Trendi –lehden tuoreen artikkelin mukaan erot kulutusrakenteessa syövät pienituloisimpien reaalitulokehityksestä noin puolet vuosien 2008 ja 2016 välillä.

Siksi jätin tänään hallitukselle kirjallisen kysymyksen. Hallituksen tulisi ryhtyä toimeen kansaneläkeindeksin laskentaperusteiden päivittämiseksi siten, että se vastaisi todellista hintakehitystä pienillä tuloilla.

Nykyisin kansaneläkeindeksi seuraa kuluttajahintaindeksiä, joka kuvaa keskimääräistä hintojen nousua. Hintakehityksen eroja on kuvattu Tieto & Trendi -lehden artikkelissa kohtuubudjetin hintaindeksillä, jonka perusteella vuosittainen inflaatio on ollut 2000-luvun aikana köyhyysrajalla lähes puoli prosenttiyksikköä nopeampaa.

Kuluvalla hallituskaudella indeksikorotukset on ylipäätään jätetty tekemättä, mikä on yhdessä hintojen nousun kanssa heikentänyt köyhimpien elintasoa.

Asumisen ja elintarvikkeiden hintojen nousun tulisi heijastua kansaneläkeindeksiin samalla painoarvolla kuin ne tuntuvat köyhimpien lompakossa. Nykykehityksellä jo ennestään riittämätön perusturva rapautuu vuosi vuodelta kiihtyvää tahtia.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *