Joukkoliikenteen lipunhinnoilla on väliä

Kirjoitettu Paavon blogi

Helsingissä kohtuuttoman korkeat asumiskulut on suuri taloudellinen ongelma pieni- ja keskituloisille. Kun asumiseen menee niin suuri osa käteen jäävistä tuloista, muuhun jää vähemmän.

Yhä enemmän kuulee sitä, että joukkoliikenteen korkeat lipunhinnat rajoittavat sosiaalista elämää. Esimerkiksi maksuttomaan kulttuuritapahtumaan menemistä joutuu tarkkaan harkitsemaan, koska kustannuksensa on kuitenkin matkaliput. Viime aikoina erityisesti eläkeläiset ovat nostaneet asiaa esille.

Vasemmisto on kannattanut sitä, että joukkoliikenne olisi maksuton. Lipunhintojen alentaminen (tai edes nousupaineen hidastaminen) ovat kuitenkin lyhyellä tähtäimellä realistisia tavoitteita.

Itse en ole myöskään ihan varma, onko kaikille maksuton joukkoliikenne kuitenkaan kaikkein tehokkain tapa edistää joukkoliikenteen matkaosuutta ja tasa-arvoa.

Kun olen lukenut erinäisiä selvityksiä niin karkeasti ottaen järkevin ratkaisu voisi olla, että joukkoliikenne on maksuton alle 18-vuotiaille ja yli 65-vuotiaille. Tässä välissä lipunhintoja kannattaisi laskea selvästi, mutta ei kokonaan poistaa.

Nykyään lippujärjestelmistä, lipunhinnoista ja alennusryhmistä ei päätä enää Helsinki vaan päätökset tekee HSL (jossa Helsinki toki suurin yksittäinen jäsen). Niinpä poliittiset pyrkimykset muutoksiin pitää ilmasta vuosittaisessa lausunnossa HSL:n toiminta- ja taloussuunnitelmasta.

Eilen kaupunginhallitus käsitteli tätä lausuntoa HSL:lle. Teimme siihen kaksi tärkeää muutosta.

Ensi vuoden alussa tulee ns. seniorilippu. Yli 70-vuotiaat saavat alennusta matkoihin klo 9-14 välillä. Ajatus on se, että ruuhka-aikojen ulkopuolella joukkoliikenteessä on enemmän tilaa ja sinne ohjataan matkustajia.

Eläkeläisten elämässä on kuitenkin paljon menoja myös tuon ajan ulkopuolella. Aamulla pitää mennä labraan ja illalla teatteriin tai konserttiin. Teinkin seuraavan esityksen:

“Uuden seniorilipun toimivuutta seurataan ja Helsingin mielestä pitää arvioida mahdollisuutta pidentää alennusaikaa.”

Tämä tuli Helsingin kannaksi tiukan 7-8 päättyneen äänestyksen jälkeen. Vasemmiston esityksen puolesta äänestivät demarit, RKP, persut ja 2/4 vihreää. Vastaan äänesti kokoomus ja 2/4 vihreää.

Toinen ryhmä, jonka alennuksista on käyty kovaa vääntöä, on ollut opiskelijat. HSL:n suunnalla on ollut haluja pienentää opiskelija-alennusta. Teimmekin yhdessä vihreiden kanssa seuraavan esityksen:

“Helsinki näkee tärkeänä säilyttää opiskelijalippujen 50% alennuksen. HSL:n tulisi selvittää mahdollisuudet säilyttää alennuksen taso sekä mahdollisuudet tarjota alennus myös yli 30-vuotiaille täyspäiväisille opiskelijoille.”

Tämän äänestyksen voitimme 2-13. Esitystämme vastaan äänestivät Kokoomuksen pormestari Jan Vapaavuori ja Wille Rydman.

Vasemmisto tekee Helsingissä työtä parempien joukkoliikenneyhteyksien ja edullisempien lippujen puolesta.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *