Pärstäkerroinirtisanomiset – ei työllisyyspolitiikkaa vaan oikeistoideologiaa

Kirjoitettu Paavon blogi

”Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.” Vai miten se sanonta kuuluikaan?

Suomessa irtisanominen on jo nyt helpompaa ja halvempaa kuin esimerkiksi meidän kilpailijamaissamme Ruotsissa tai Saksassa. Haluaako Sipilän hallitus viedä meitä kohti jotain Bulgarian tai Romanian työelämää?

Hallitus on helpottamassa henkilöperusteista irtisanomissuojaa pienissä yrityksissä. Satojen tuhansien työntekijöiden potkiminen tehdään entistä helpommaksi.

Hallituksen itsensä tilaamat selvityksetkin osoittavat, että irtisanomissuojan heikentäminen ei paranna työllisyyttä. Kysymys on siis pikemminkin ideologisesta kuin työllisyyspoliittisesta esityksestä.

Ei ole siis ihme, että koko ammattiyhdistysliike SAK:sta Akavaan, Tehystä OAJ:öön ovat nousseet kapinaan hallitusta vastaan. Erityisesti, kun pääministeri Sipilä kiky-sopimuksen yhteydessä lupasi, ettei lisää heikennyksiä enää tule.

Vasemmistoliitto ja demarit nostivat asian esille kyselytunnilla. Käytin seuraavan puheenvuoron keskustelussa:

”Arvoisa rouva puhemies! Edes hallitus omissa selvityksissään ei pysty osoittamaan, että tämä irtisanomissuojan heikentäminen, pärstäkertoimella irtisanominen, parantaisi työllisyyttä — ei edes omissa selvityksissään pysty osoittamaan tätä.

Mutta vielä isompi kysymys on se, että mikä on pääministerin uskottavuus, uskottavuus sopijana työmarkkinajärjestöjen suuntaan. Hallitus pakotti työmarkkinajärjestöt kiky-sopimukseen, pääministeri kiersi ammattiliittojen hallituksia läpi, ja silloin sovittiin ja luvattiin, että kilpailukykysopimuksen toteutuessa — jota aivan oikein, edustaja Satonen, vasemmistoliitto todella vastusti täällä, koska emme hyväksy muun muassa leikkauksia julkisen alan pienipalkkaisien työntekijöiden lomarahoista — tässä on kaikki.

Sen jälkeen on tuotu aktiivimalli, joka on ollut törkeä leikkaus työttömiltä, ja nyt ollaan tuomassa irtisanomissuojan heikentäminen. Molemmat ovat vastoin sitä, mitä te olette luvannut työmarkkinajärjestöille, pääministeri Sipilä. Miten arvioitte omaa uskottavuuttanne sopijana työmarkkinajärjestöjen suuntaan, [Puhemies koputtaa] kun lupaukset petetään?”

Nyt kun muutama eläkkeelle jäävä kansanedustaja on valitellut eduskunnan keskustelukulttuuria, on sen taakse helppo vetäytyä.

Kun ministeri Lindström ei pysty vastaamaan itse perusteltuun kritiikkiin, voi valita uskon ja uhriutumisen.

Poliittisista ja ideologisista eroista tehdäänkin ”väärinymmärtämistä”.

Ja kuinka luotettava pääministeri Sipilä on enää ihmisten silmissä?

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *