Hallitus höylää ja poraa

Kirjoitettu Paavon blogi

Suomen taloudella menee todella hyvin! Näin eduskunnassa hehkuttivat valtiovarainministeri Petteri Orpo ja pääministeri Juha Sipilä.

Ketkä tästä talouden kasvusta hyötyvät?

Valtiovarainministeriön OMIEN laskelmien mukaan kolmasosalla väestöstä käteenjäävät tulot laskevat, vaikka talous kasvaa.

Arvatkaapa, onko kysymyksessä pieni- vai suurituloisin kolmannes?

Vaikka taloudella menee hallituksen mukaan hyvin, ei kuitenkaan niin hyvin, että pienituloisille suunnatut leikkaukset voitaisiin peruuttaa, edes ensi vuoden osalta. Ei. Esimerkiksi eläkeläisiltä ja työttömiltä leikataan ensikin vuonna indeksijäädytyksellä.

Joillekin hallitus haluaa kuitenkin jakaa lisää. Hallitus höylää pienituloisten tuloja, mutta veropohjaan se poraa uusia reikiä.

Sijoituksia varten säädetään uusi osakesäästötili. Kustannukseksi arvioidaan 160 miljoonaa euroa (puolet indeksileikkauksista).

Tämä on hallituksen mukaan kuulemma kansankapitalismia, kun kaikki voivat sijoittaa 50 000 euroa pörssiosakkeisiin eikä niiden osingoista tarvitse maksaa veroja sijoitussäästötilillä.

Tämä on hallituksen mukaan ”kansankapitalismia”. Nyt siis vain esimerkiksi kaikki lastenhoitajat, kätilöt ja sairaanhoitajat, joilta lomarahoja leikattiin, sijoittamaan 50 000 euroa osakkeisiin.

Ruotsissa sijoitussäästötili on hyödyttänyt – yllättäen – kaikkein varakkaimpia. Suomessa näin ei kuulemma tapahdu, koska sijoituksille on asetettu matala katto. Ja näin.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *