Persut EU:n tähtilipun alla

Kirjoitettu Paavon blogi

Suomi asettaa ensi vuoden alusta sotilasosaston EU:n nopean toiminnan taistelujoukkojen käyttöön. Nopean toiminnan taistelujoukot ovat EU:n sotilasnyrkki, joka voi toimia 6000 kilometrin säteellä Brysselistä. Sotilasnyrkki on kerätty sitä varten, että EU-maat voivat osallistua yhteisen tähtilipun alla sotatoimiin.

Suomen vahvuus ei ole sotilaallinen kriisinhallinta ja taistelujoukoissa toimiminen. Suomen vahvuus on siviilikriisinhallinta ja perinteinen rauhanturvaaminen. Jälkimmäiseen ei ole riittävästi resursseja, kun ensimmäinen vie voimavarat.

Suomi on juuttunut Afganistaniin ja osallistuu osapuolena maan pohjoisosissa kiihtyvään sisällissotaan. Vasemmisto on vaatinut Suomea vetämään omat sotilaat pois Afganistanista.

EU:n taistelujoukot ovat mekanismi, jolla Suomi halutaan jatkossa kytkeä entistä enemmän Afganistanin tapaisiin sotiin.

Siksi Vasemmisto ei hyväksy Suomen osallistumista EU:n nopeantoiminnan taistelujoukkoihin. Haluamme, että Suomi panostaa voimavarat YK:n alaiseen rauhanturvaamiseen ja siviilikriisinhallintaan.

Eduskunnassa äänestettiin sotilasosaston asettamisesta EU:n nopeantoiminnan taistelujoukkoihin. Kaikki muut puolueet hyväksyivät EU:n sotanyrkin Vasemmistoa lukuun ottamatta. Vain demareiden Esa Lahtela oli vasemmistorintamassa rauhan puolesta.

Mielenkiintoista on se, että EU näyttää kelpaavan myös perussuomalaisille, kunhan päästään taistelemaan EU:n tähtilipun alla. Toisaalta tämä on loogista jatkoa sille, että perussuomalaiset tukevat muutenkin hallituksen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa esimerkiksi miljardien asehankinnoissa.

Ja vieläkään Timo Soini ei ole suostunut vastamaan kysymykseen, mikä on hänen yksiselitteinen kantansa Suomen Nato-jäsenyyteen.

Kommentteja (5)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *