Toisenlainen politiikka on mahdollista

Kirjoitettu Paavon blogi

Tämä mielipidekirjoitukseni julkaistiin Helsingin Sanomissa tänään 19.12.2010.


Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Mikael Pentikäinen peräänkuuluttaa poliitikoilta ja järjestöjohtajilta rohkeutta sekä tosiasioiden tunnustamista (HS 15.12.). Tosiasioiden tunnustamisella Pentikäinen tarkoittaa etenkin leikkauksia julkisista palveluista, koska ”verojen liika korottaminen” uhkaa kasvua ja on siten ”onttoon ideologiaan perustuvaa populismia”.

Minulla on hyvin erilainen käsitys tosiasioista ja vastuullisesta politiikasta. Tosiasiassa tämä ja edellinen hallitus ovat alentaneet veroja yli kuusi miljardia euroa, joka on saman verran, kuin koko valtionvarainministeriön laskema leikkausten ja veronkorotusten tarve. Vaje ja velkaantuminen ovat siis olleet poliittinen valinta, eivät seurausta talouden aiheuttamista pakoista.

On ristiriitaista, että Pentikäinen pelottelee Suomea Irlannin ja Portugalin kohtaloilla. Juuri nämä matalan verotuksen kriisimaat todistavat, että pohjoiseurooppalainen vahvan julkisen sektorin malli on kestävämpi. Meilläkin veronalennusten on väitetty rahoittavan itse itsensä, mutta tämä on perustunut Reaganin ja Thatcherin kuolleista herättämään markkinauskoon, ei tosiasioihin.

Julkisen sääntelyn alasajosta syntyneet talouskriisit ovat saaneet yhä useammat hylkäämään markkinoiden vapauttamiseen ja julkisen sektorin alasajoon uskovat talousopit. Kriisiaikoina julkisen sektorin roolia pitää vahventaa, ei heikentää. Suomen jo valmiiksi heikko sosiaaliturva tai aliresursoidut terveys- ja vanhuspalvelut pitää hoitaa nykyistä paremmin.

Veropohjaa voidaan laajentaa sosiaalisesti oikeudenmukaisesti ja miljardien lisätuloja keräten. Siirretään pääoma- ja osinkotulot osaksi progressiivista tuloverotusta. Säädetään ns. Windfall-vero päästökaupan luomille ansiottomille voitoille sekä palautetaan varallisuusvero ja Kela-maksu. Tobinin-veron kaltaisella rahoitusmarkkinaverolla voidaan hillitä keinottelua ja kerätä verotuloja.

Niin ikään useita miljardeja euroja voidaan saada käymällä läpi 200 verotukea, joiden kokonaisarvo on peräti 18 miljardia vuodessa.

Politiikassa ei ole koskaan vain yhtä vaihtoehtoa. Valtiovarainministeriön, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ja Helsingin Sanomien päätoimittajan esittämät leikkauslistat eivät ole välttämättömyys. Toisenlainen politiikka on mahdollista.

Paavo Arhinmäki
puheenjohtaja
Vasemmisto

Kommentteja (9)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *