Kulttuuripormestarin kädenjälki
Viisikymmentä nuoriso-ohjaajaa lisää. Yksitoista uutta ulkokuntosalia. Yksi kokonaan uusi ja muutama laajennettu tai kunnostettu kirjasto. Kulttuurin avustukset nousseet n. 25%.
Tässä esimerkkejä niistä konkreettisista asioista, joita Helsingin kulttuurista ja vapaa-ajasta vastaavana apulaispormestarina olen saanut edistettyä kolmen ja puolen vuoden aikana.
Helmikuun alussa Helsingin valtuusto kokoontui arvioimaan kuluneen valtuustokauden onnistumisia ja epäonnistumisia.
Pyysin viranhaltijoita nuorison, liikunnan, kirjastojen ja kulttuurin osalta keräämään konkreettiset luvut tästä kaudesta.
Nämä sieltä poimimani asiat ovat kaikki sellaisia, joita olen voimallisesti edistänyt, mutta silti yhteen koottuna luvut olivat minullekin positiivinen yllätys.
***
Kun aloitin apulaispormestarina kesällä 2021, meillä oli vielä rätit kasvoilla, etäkokousmoodi päällä sekä monet kulttuurin ja vapaa-ajan palvelut suljettuina.
Tulin kaupungintalolle hallituspuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävästä. Heti ensityökseni jouduin käymään kamppailua hallitusta vastaan.
Krista Kiuru halusi sulkea lasten harrastukset. Ilmoitin, ettei Helsinki sitä suostu tekemään. Pyrimme kulttuurin puolella päinvastoin kamppailemaan tilaisuuksia auki.
Ensimmäisessä budjetissamme neuvottelimme koronasta palautumisen varoja kulttuurin ja vapaa-ajan palveluihin. Niillä pystyimme tukemaan pahasti kärsinyttä alaa ja myös kokeilemaan uutta.
Usein Suomessa hyvätkin hankkeet tyssäävät, kun hankerahoitus loppuu. Olen nyt loppukaudesta kuitenkin onnistunut vakiinnuttamaan onnistuneita uusia toimintamalleja.
***
Koronapalautumisen varoilla pilotoimme koulunuorisotyötä. Se sai valtavasti kiitosta niin rehtoreilta, opettajilta kuin nuorilta ja heidän vanhemmiltaan.
Tämän positiivisen palautteen perusteella olemme vakiinnuttaneet koulunuorisotyön ja laajentaneet sitä.
Pandemian aikana helsinkiläiset ja suomalaiset oppivat liikkumaan ulkona. Me halusimme saada kiinni tästä positiivisesta kehityksestä ja parantaa liikuntamahdollisuuksia.
Liikuntainvestointien taso onkin noin kaksinkertaistettu, mikä on merkinnyt uusien ulkokuntosalien lisäksi mm. uusia tekonurtseja, koriskenttiä ja talviuintipaikkoja. Myös liikuntapaikkojen ylläpitoon käytettäviä määrärahoja on nostettu.
Kirjastopormestarina sain neuvoteltua varat kokonaan uuden Kalasataman kirjaston avaamiseen ja esimerkiksi Myllypuron kirjaston tilat on kolminkertaistettu.
Kulttuurin avustuksiin olemme tehneet historiallisen, yli neljän miljoonan euron, tasokorotuksen.
Yksi erityisistä painopisteistä on ollut taiteen perusopetus. Olemme halunneet tukea taiteen perusopetusta varsinkin siellä, missä lasten osallistumisaste on aikaisemmin ollut matala.
***
Tässä on vain muutamia esimerkkejä siitä, miten Helsingistä on tehty neljän vuoden aikana parempaa kaupunkia.
Tätä ei olisi tapahtunut, jos vasemmistoliitto ei olisi vahvistunut viime vaaleissa ja sen myötä apulaispormestarina olen ollut vaatimassa ja neuvottelemassa toimialalle ihan uudenlaisia resursseja.
Asiat muuttuvat, kun niitä muutetaan.
Kommentteja (0)