Segregaatiota ehkäistään – Helsinki panostaa nuoriin, kulttuuriin ja liikuntaan

Kirjoitettu Yleinen

Vasemmistoliitto on koko syksyn tehnyt töitä sen eteen, että asumisen hinnan äkilliseen nousuun saataisiin helpotusta Helsingissä.

Olen erittäin tyytyväinen, että kaupungin budjettineuvotteluissa löytyi nyt sopu siitä, että Hekaa ja Hasoa pääomitetaan 20 miljoonalla eurolla ensi vuonna.

Nämä kaupungin omat kohtuuhintaisen asumisen yhtiöt ovat nopean korko- ja kustannustason nousun myötä erittäin vaikeassa tilanteessa. Pääomittaminen ei ratkaise kaikkia ongelmia, mutta se on kaupungilta tärkeä kädenojennus ihmisille, joiden asumiskustannukset ovat nousemassa erittäin paljon. Vieläpä samalla kun maan hallitus on leikkaamassa asumistukea.

Monet oikeistohallituksen leikkaukset osuvat rajusti etenkin pienituloisiin helsinkiläisiin. Helsingin kaupunki menee toiseen suuntaan, me panostamme segregaation ehkäisyyn. Vasemmistoliitto on mukana budjettisovussa.

Olemme päättäneet, että Helsinki ei ota käyttöön terveyskeskusmaksuja. Kasvatuksen ja koulutuksen rahoitus turvattiin ja varhaiskasvatuksen henkilöstön saatavuuden parantamiseksi sovittiin erillisestä kahden miljoonan määrärahasta.

Lisäksi vasemmistoliitolle on ollut tärkeää, että palkkaohjelmaa jatketaan samalla tasolla kuin viime vuonna. Palkkaohjelma kohdistetaan työvoimapulasta kärsiville aloille ja pienipalkkaisille.

Tärkeä myös huomioida kaikki Helsingin kaupungin työntekijät palkkaohjelman lisäksi. Siksi henkilöstön työsuhdematkaetua korotetaan. Se nousee ensi vuonna 240 eurosta 300 euroon. Myös 200 euron kulttuuri- ja liikuntaetu on nyt pysyvä etu kaikille kaupungin työntekijöille.

***

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalle sovimme budjettineuvotteluissa 6,3 miljoonan euron määrärahalisäyksestä. Yhteensä toimialalle tulee 16 miljoonan euron lisäys tähän vuoteen verrattuna.

Näillä panostuksilla pidämme huolta siitä, että asukkailla on lyhyt matka kulttuurin, kirjojen, liikunnan ja muiden harrastusten pariin, ihan kaikkialla Helsingissä.

Koronastapalautumisen rahoilla Helsinki on pilotoinut nuorisotyötä kouluissa ja oppilaitoksissa. Koulunuorisotyö tuo lisää turvallisia aikuisia kouluihin ja matalan kynnyksen tukea lapsille ja nuorille. Mallista on saatu erittäin hyvää palautetta ja tämän budjetin myötä koulunuorisotyö vakinaistetaan ja se tulee ensi vuodesta lähtien toteutumaan entistä useammassa koulussa.

Lisäksi turvaamme Suomen harrastamisen mallin laajuuden, jotta jokainen lapsi ja nuori voisi löytää oman mieluisan harrastuksen koulupäivän yhteydessä.

Kulttuurialalla näkyy edelleen korona-ajan aiheuttamat talousvaikeudet. Olemme nyt päättäneet, että kaupungin korona-ajan avustuksista tulee pysyviä ja lisäksi nostamme kulttuuriavustusten tasoa puolella miljoonalla.

Lisäksi koronapalautusvaroilla aloitettua ikäihmisten kulttuurin ja liikunnan vertaistoimintaa jatketaan. Myös lasten kulttuurikummitoiminnan jatko turvattiin budjettineuvotteluissa ja taiteen perusopetusta tullaan laajentamaan lisäpanostuksella erityisesti niille alueille, joilla sitä on vähemmän tarjolla.

Lähiöissä näkyy erityisesti myös panostukset ulkoliikuntapaikkoihin sekä kirjastojen ylläpidon tason nosto. Olemme lisäämässä rahoitusta liikuntapaikkojen ylläpitoon, jotta meidän suosituista ulkokuntosaleista, tekonurmista, luistinradoista ja kuntoportaista voidaan jatkossakin pitää hyvää huolta.

Liikuntapaikkainvestointien taso on nyt nostettu pysyvästi 16 miljoonaan vuodessa eli melkein tuplattu viime kaudelta.

Erittäin tärkeää on myös se, että budjettiin lisättiin rahat Bunkkerin uimahallin ja liikuntatilojen rakentamiseen.

***

Vasemmistoliitolle keskeinen tavoite oli löytää panostuksia kaupungin luonto- ja ilmastotyöhön. Tuemme joukkoliikennettä ja lisäsimme lähivuosille investointirahaa kävelyyn sekä pyöräilyyn. Erityisen iloisia olemme siitä, että saimme tavoitteemme läpi vahvistaa luonnonsuojelun rahoitusta.

On myös tärkeää, että budjettiprosessi oli tänä vuonna edellisiä vuosia avoimemmin toteutettu. Tämä on demokratian kannalta ihan olennaista. Tästä on hyvä jatkaa työtä helsinkiläisten eteen.

Tämä budjetti osoittaa jälleen sen, miten iso merkitys on sillä, että vasemmistoliitto on noussut pormestaripuolueiden joukkoon.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *