Hallituksen asuntopolitiikka on myrkkyä työllisyydelle ja taloudelle

Hallitusohjelman asuntopoliittisen kirjaukset ovat täysin pimeitä tässä suhdannetilanteessa. Jos hallitus toteuttaa lasit sumeana ideologiapäissään hallitusohjelmaan kirjattua asuntopolitiikkaa, merkitsee se työttömyyttä ja talouden hiipumista.

Asumistuen leikkaukset iskevät todella rajusti pienituloisiin, eteenkin työssäkäyviin pienipalkkaisiin. Työssäkäyvän yksinhuoltajan asumistuki voi laskea jopa 400-600 euroa kuukaudessa. Pienipalkkaisilla ei ole varaa käydä enää töissä.

Hallitusohjelman kirjaukset lopettaa asumisoikeustuotannon tuki kokonaan, ja merkittävästi leikata säännellyn kohtuuhintaisen vuokra-asuntorakentamisen tukea, synnyttävät työttömyyttä ja heikentävät taloutta. Nyt ja tulevaisuudessa.

Tällä hetkellä kovan rahan asuntotuotanto on käytännössä jäätynyt. Tuhannet ja tuhannet rakennustyöläiset jäävät työttömäksi, jos rakentaminen pysähtyy. Ja tämä vaikuttaa laajemmin talouteen.

Hallitus suunnittelee ajavansa säännellyn kohtuuhintaisen asuntotuotannon alas tilanteessa, jossa sitä juuri talouden näkökulmasta erityisesti pitäisi tehdä.

Rakentamisen nousukaudella kohtuuhintaisiin asuntorakentamishankkeisiin ei ole tullut edes tarjouksia. Nyt niitä tulisi, ja ne työllistäisivät muuten työttömäksi jääviä.

***

Hallitusohjelman linjauksilla on vaikutus myös pidemmälle tulevaisuuteen. Jos nyt ajetaan alas säännelty asuntotuotanto, ja aiheutetaan sillä työttömyyttä ja talouden hiipumista, viedään myös talouden kestävän kasvun mahdollisuuksia tulevaisuudesta.

Asumisen kohtuuttoman korkea hinta on jo nyt isoin yksittäinen ongelma suurissa kaupungeissa, erityisesti Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla.

Jos säännelty kohtuuhintainen asuntotuotanto loppuu, tulee Helsingistä entistä enemmän vain hyvätuloisten kaupunki. Jo nyt on vaikea löytää moniin tehtäviin työntekijöitä, jatkossa tämä vaikeutuisi entisestään.

Katseet kääntyvät kohti asuntopolitiikasta vastaavaa ministeriä Kai Mykkästä. Hän espoolaisena ymmärtää asiasta toivottavasti enemmän kuin ne perussuomalaiset ja kokoomuslaiset, jotka ovat silmittömässä markkinauskossaan kirjoittanut turmiollisia linjauksia hallitusohjelmaan.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *