Yhtiöittäminen ja yksityistäminen eivät ole tie onneen

Kirjoitettu Yleinen

Yhtiöittäminen, ulkoistaminen ja yksityistäminen.

Nämä ovat asioita, joista käydään kovaa poliittista vääntöä. Ne ovat syvän ideologisia kysymyksiä.

Oikeisto uskoo yhtiöittämisen ja yksityistämisen olevan tie onneen. Vasemmiston näkökulmasta yhtiöittäminen taas johtaa usein demokratian vähenemiseen ja pitkässä juoksussa työntekijöiden aseman sekä palveluiden heikentymiseen.

Helsingin kaupungin omistama Palmia on valitettava esimerkki siitä, mihin oikeiston usko yhtiöittämisen autuaaksi tekevään vaikutukseen johtaa.

Helsingin konsernijaosto päätti eilen aloittaa selvityksen Palmian omistuksesta luopumisesta. Päätös oli tässä vaiheessa yksimielinen, koska paljon vaihtoehtoja ei enää ollut.

Mutta miten tähän tilanteeseen jouduttiin?

Palmian palvelut olivat niitä, joita aikoinaan tuotettiin mm. kouluissa ja päiväkodeissa omana työnä osana päiväkoti- ja kouluyhteisöä. Erityisesti kokoomus halusi tehdä niistä oman erillisen liikelaitoksen.

Olin silloin opetuslautakunnan jäsen ja vastustin liikelaitosta tiukasti. Perustelin kantaani sillä, että keittäjät, siivoojat, vahtimestarit… ovat osa yhteisöä, ei erillisiä ulkoisia palveluja. Lisäksi näin liikelaitoistamisen askeleena kohti yhtiöittämistä.

Ja niin se olikin. Kokoomuksen aloitteesta Palmia-liikelaitosta ryhdyttiin yhtiöittämään. Yhtiöittämisestä käytiin todella tiukka vääntö.

Valtuusto hyväksyi Palmian yhtiöittämisen syksyllä 2014 äänin 43-41. Kokoomus, vihreät ja RKP äänestivät puolesta. Vasemmistoliitto, SDP, perussuomalaiset ja pari vihreää äänestivät yhtiöittämistä vastaan.

Yhtiöittämisen jälkeen Palmialla ei ole ollut mitään erityisasemaa vaan se on toiminut vapailla markkinoilla. Palmia on pyrkinyt kasvaa levittäytymällä muihin kuntiin ja tekemällä yritysostoja.

Olemme kritisoineet tätä levittäytymistä, koska meidän mielestämme Helsingin yhtiön tehtävä on tuottaa palveluja kaupunkilaisille, ei toimia yrityksenä muiden yritysten joukossa.

Yhtiöittäminen ja sitä seurannut strategia levittäytyä muihin kuntiin on tullut nyt tiensä päähän. Palmian tilanne on sellainen, että se ei enää pysty toimimaan omillaan ja sille pitää hakea suurempi omistaja.

Työntekijöiden työpaikat ja työehdot on toistaiseksi turvattu. Palmian sopimukset jatkuvat normaalina ja normaali työ jatkuu.

Jossain vaiheessa on kuitenkin edessä uusi omistaja ja mahdollisesti uudet heikommat työehdot työntekijöille sekä heikommat palvelut helsinkiläisille.

Yhtiöittäminen ei ole tie onneen, vaikka näin oikeistolaiset haluavat uskotella.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *