Nato-hakemus ei saa johtaa uus-suomettumiseen

Nato-jäsenyyden hakemista moni hehkutti liittymisenä ”länsimaiseen arvoyhteisöön” ja ”suomettumisen loppuna”. Nähdäkseni tässä on käynyt juuri päinvastoin.

Yksi keskeisistä syistä, miksi en ole kannattanut Nato-jäsenyyttä, on Turkki.

On ollut surullista katsella Suomen ja Ruotsin nöyristelyä ihmisoikeuksia polkevan, sananvapautta rajoittavan sekä omassa että naapurimaissa kurdeja pommittavan Turkin edessä.

Kurdit ovat taistelleet meidän kaikkien puolestamme Irakissa ja Syyriassa kukistaen hirveän terroristijärjestön Daeshin/Isisin. Nyt kun kurdit pyrkivät rakentamaan Rojavaan Pohjois-Syyrian demokraattista ja tasa-arvoista yhteiskuntaa, Nato-maa Turkki hyökkää sinne.

Sen sijaan, että Suomi ja Ruotsi tiukasti tuomitsisi kansainvälisen oikeuden vastaisen hyökkäyksen Rojavaan, valmistelee Suomi ja Ruotsi Turkkiin asevientikiellon kumoamista.

Samaan aikaan kun Turkki polkee ihmisoikeuksia ja rajoittaa sananvapautta sekä kutsuu kaikkia toisinajattelijoita terroristeiksi, Suomi ja Ruotsi ymmärtää ”Turkin perusteltuja huolia”.

Nato-jäsenyyshakemus näyttää ohjaavan Suomea yhä kauemmaksi länsimaisista arvoista ja suomentavan Suomea.

Tätä uus-suomettumista kuvastaa Helsingin Sanomien pääkirjoitus, jossa tuomitaan vasemmistoliiton puoluekokouksen kanta PKK:n poistamisesta EU:n terrorijärjestöjen listalta sanoen sen olevan ”Nato-trauman purkamista”, ”Erdoganin provosoimista” ja ”ehtaa populismia”.

Eli Helsingin Sanomien mukaan puolue ei saisi olla kannalla, jolla ovat mm. EU-tuomioistuin ja Belgian korkein oikeus. ”Nato-traumaa” puretaan puoluekokousaloitteella, joka on tehty jo ennen koko nykyisen Nato-keskustelun käynnistymistä, ja jota mieltä vasemmisto on ollut mm. Euroopan parlamentissa jo vuosia sitten.

Siitä voi olla varmasti ainakin kahta mieltä, onko PKK vapaustaistelija vai terroristijärjestö, mutta että tätä asiaa ei saisi nostaa esille Turkin reaktioiden pelossa, on nimenomaan sitä, mitä kritisoitu suomettuminen nimenomaan oli.

Eduskunta on selvällä äänten enemmistöllä päättänyt hakea Suomen Nato-jäsenyyttä. Sitä nyt edistetään, mutta ei länsimaisista perusarvoista saisi sen vuoksi luopua.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *