Helsingin palkanmaksun ongelmat korjattava välittömästi

Kirjoitettu Yleinen

Helsingin laajat palkanmaksuongelmat ovat jatkuneet jo kolme ja puoli kuukautta. Tilanne on sietämätön.

Työnantajan tärkein velvollisuus on huolehtia palkanmaksusta työntekijöille. Tätä velvollisuutta Helsingin kaupunki rikkoo jokaisena palkkapäivänä.

Heti pääsiäisenä, kun uusi Sarastia-järjestelmä otettiin käyttöön, jäi työntekijöiltä palkkoja kokonaan saamatta tai niitä oli maksettu väärin. Jo silloin soittelin ja viestittelin koko pitkän viikonlopun vastaaville viranhaltijoille.

Pormestaristo ja kaupunginhallitus ovat saaneet asioista selvityksiä. Myös kaupunginvaltuusto on käynyt palkanmaksuongelmista tiukan keskustelun.

Ongelmien piti olla tilapäisiä, mutta ne ovat pikemminkin kasautuneet ja pahentuneet. Pormestaristolle on annettu vähintäänkin ylioptimistisia arvioita.

Olen useaan otteeseen esittänyt, että ottaisimme työlainsäädännön mahdollistamaan arviopalkan käyttöön. Näin kukaan ei jäisi kokonaan ilman palkkaa. Tähän ei kuitenkaan ole tartuttu.

Vaikuttaa siltä, että pormestari tai Helsingin kaupungin johtavat viranhaltijat eivät vieläkään kaikki ymmärrä, minkälainen katastrofi on kysymyksessä pienipalkkaisille työntekijöille.

Jos palkka jää saamatta, ei välttämättä pysty maksamaan vuokria tai lainanlyhennyksiä. Ruokakaupassa joutuu pihistelemään ja perheen lomasuunnitelmat menevät uusiksi.

Palkanmaksuongelmista ensisijaisesti vastuun kantavat viranhaltijat. Poliittisesti pormestari on se, jolla on operatiivista valtaa ja jonka pitää nyt varmistaa, että kaupunki pitää huolta työntekijöistään. Apulaispormestareilla tai kaupunginhallituksella ei ole suoraa toimivaltaa asiaan.

Helsingin vasemmistoliiton valtuustoryhmä on tänään esittänyt joukon konkreettisia toimenpiteitä asian korjaamiseksi ja toisaalta ongelmien hyvittämiseksi työntekijöille.

Tässä on pormestarille toimenpidekokonaisuus, jonka saa mielellään kopioida omakseen ja toteuttaa.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *