Vasemmistoliiton työ tuottaa tulosta – koulutuksen rahoitus turvataan

Vasemmistoliitto on johdonmukaisesti vuodesta toiseen vaatinut, että varhaiskasvatuksen ja koulutuksen perusrahoitus on turvattava. Helsingin tämän vuoden budjetista päätettäessä jouduimme jopa jäädä pois ”budjettisovusta”, koska emme voineet hyväksyä leikkauksia kasvatukseen ja koulutukseen.

Tämä pitkäjänteinen työ Helsingin koulutuksen puolesta tuottaa nyt myös tulosta. Kaupungin ensi vuoden budjetista on päästy sopuun vasemmistoliiton, kokoomuksen, vihreiden, sosiaalidemokraattien ja RKP:n välillä. Tänään esitellyn budjetin myötä koulutuksen ja kasvatuksen toimialan rahoitus kasvaa ensi vuonna Helsingissä keskimäärin yli 550 euroa per lapsi ja nuori verrattuna tämän vuoden alkuperäiseen budjettiin.

Vaikka kaikki raamissa olleet leikkaukset on peruttu koulutuksen osalta ja päälle on vielä lisätty varoja, ei tämäkään tietenkään ratkaise kaikkia kasvatuksen ja koulutuksen ongelmia. Mutta tyytyväinen voi tulokseen silti olla.

***

On myös erittäin tärkeää, että palkkakehitysohjelmaa jatketaan ja että sitä myös ensi vuonna kasvatetaan. Se on tärkeimpiä keinoja huolehtia siitä, että meillä riittää osaavia ja motivoituneita työntekijöitä kaupungin tärkeisiin palveluihin.

Meidän on kaikin keinoin pidettävä huolta siitä, että kaupungin varhaiskasvatuksen ja koulutuksen työntekijöillä, hoitajilla ja muilla sote-alan työntekijöillä sekä monien muiden sektorien kaupungin pienipalkkaisilla duunareilla on varaa asua ja voida hyvin Helsingissä.

***

Kaupunkistrategian painotukset lähipalveluiden turvaamisesta näkyy budjetissa. Koronan aikana on nähty miten paljon iloa ulkoliikuntapaikat, kuntoportaat ja lähiluonto tuottavat. Tämä näkyi selvästi myös OmaStadi-äänestyksessä, jossa uudet lähiliikuntapaikat keräsivät kaupunkilaisilta paljon ääniä.

Olen puhunut ja toiminut lähiöiden palveluiden puolesta. Se työ näkyy nyt budjetissa. Olemme sopineet 7,5 miljoonan euron lisäyksestä liikuntapaikkojen ja ulkoilualueiden rakentamiseen suhteessa raamin. Näiden helsinkiläisille tärkeiden lähipalveluinvestointeihin käytettävä raha nousee tämän vuoden 9 miljoonasta ensi vuonna yhteensä 17,5 miljoonaan euroon.

On erityisen tärkeä varmistaa, että jokaisesta lähiöstä ja jokaiselta asuinalueelta löytyy matalan kynnyksen liikuntapalveluita.

***

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tulee myös saamaan 8 miljoonan euron tukipaketin koronasta palautumiseen. Kyseessä on toimialan kokonaisuuteen nähden todella merkittävä paketti, ja se tulee tarpeeseen.

Kulttuuriala on kärsinyt pahasti koronarajoituksista ja myös liikunta- ja nuorisopuolella tarvitaan panostuksia, jotta lapset ja nuoret löytävät takaisin harrastustensa pariin.

Kulttuurin kenttä on myös laajentunut ja ensi vuonna Helsingissä avataan uusi Tanssin talo. Siksi on tärkeää, että koronapaketin myötä voimme kasvattaa sekä liikunta- ja urheiluseurojen että kulttuuritoimijoiden avustuksia sekä 2022 että 2023.

Olen myös tyytyväinen siihen, että kaupunkistrategian vahvat ilmastolinjaukset näkyvät budjetissa. Olemme sopineet mm. kävely- ja pyöräteiden rahoituksen korottamisesta seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Näin teemme ympäristöystävällisen liikkumisen helpommaksi kaikille.

***

Vasemmistoliitto otti kuntavaaleissa vaalivoiton Helsingissä, ja nyt se näkyy kaupungin budjetissa. Puolueilla on väliä.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *