Kulttuuriala tarvitsee nyt jälleenrakennusta – ei leikkauksia

Kirjoitettu Yleinen

Taide ja kulttuuri, liikunta ja nuorisotyö ovat kärsineet erityisen paljon korona-ajasta.

Nyt kun lopulta koronarajoitukset on purettu, on jälleenrakennuksen aika. Ei vain riitä, että taas voi esiintyä, harjoitella ja toimia vaan tarvitaan myös kunnianhimoista ohjelmaa palautumiseen koronakriisisistä.

Eilen illalla Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli esitystä kaupungin strategiaksi. Siihen on kirjattu voimakas palautuminen. Koronakriisin jälkihoitoon on varattu 65 miljoonaa euroa.

Kuntien pitää nyt tukea koronasta palautumista, ja myös säätiöt ovat ymmärtääkseni valmiita osallistumaan toimiin, joilla jälleenrakennetaan kulttuurielämää.

Samaa voisi odottaa tietenkin myös valtiolta. Siihen nähden ensi vuoden budjettiesitys on kyllä pettymys. Veikkausvoittovarojen alentumaa ei kompensoida täysimääräisesti, mikä merkitsee leikkausta kulttuuriin, liikuntaan ja nuorisoon.

Näiden alojen rahoituksen vähentäminen on muutenkin tietenkin ikävää, mutta tässä tilanteessa erityisen huono ratkaisu. Ei voi vaatia kunnilta lisäpanostuksia, jos itse leikkaa toisesta päästä.

Tämä aukko olisi korjattava joko hallituksen lisätalousarviolla jo tämän vuoden puolella tai eduskunnan toimesta ensi vuoden budjetissa.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *