Sähköverkkoyhtiöiden rahastus kuriin

Kirjoitettu Paavon blogi

Lopulta sähkönsiirtohinnoilla rahastamista aletaan laittaa kuriin. Tätä vasemmistoliitto on vaatinut, esittänyt ja toivonut.

Tämä vaati työtämme, että kirjaus asiasta saatiin hallitusohjelmaan. Sen jälkeen olemme pitkään vääntäneet hallituksessa.

Sähköverkot ovat luonnollinen monopoli. Luonnollisten monopolien pitäisi olla julkisessa omistuksessa. Valitettavasti sähköverkkojen kohdalla näin ei ole.

Suomen sähköverkoista noin 45% on kahden yhtiön omistamia, Carunan ja Elenian. Carunan pääomistajia ovat australialaiset ja kanadalaiset sijoittajat. Elenian pääomistajia ovat taasen saksalaiset ja australialaiset sijoittajat.

Pelkästään Caruna ja Elenia ovat viiden vuoden aikana verokikkailulla siirtäneet luonnollisesta monopolista takoamiaan voittoja 90 miljoonalla eurolla veroparatiiseihin. Nyt myös korkovähennysrajoituksen uudistamisella puututaan tähän kikkailuun.

Viime keväänä työ- ja elinkeinoministeriön lausunnoille lähettämä esitys ei kelvannut vasemmistoliitolle. Vaadimme siihen merkittäviä muutoksia, ja niitä myös tuli.

Nyt valvontamallia tiukennetaan merkittävästi. Sillä voidaan puuttua nopeasti siihen, että kohtuutonta rahastusta ei voi tehdä. Verkkojen rakentaminen ja ylläpito vaaditaan nykyistä kustannustehokkaammaksi.

Tiukentuvien rajoitusten lisäksi myös korotustakatto puolitetaan. Eli nyt puututaan sekä voittoihin että verokikkailuun.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *