Elvyttävää politiikkaa ja kestäviä investointeja tarvitaan nyt

Kirjoitettu EU-politiikka

Eurooppalaiset kaipaavat työtä ja toimeentuloa, näkymää siitä, että nousemme niin terveydellisesti kuin taloudellisesti koronakriisistä.

Euroopassa pitää elvyttää taloutta juuri nyt, luoda uusia kestäviä työpaikkoja. Työnsä menettänyt työntekijä tai yrittäjä, itsensätyöllistäjä tai freelancer, he kaikki tarvitsevat kestävää uutta kasvua ja uutta työtä.

Koronakriisin keskellä on sovittu yhteisestä elvytyskokonaisuudesta, jossa rahaa ohjataan suoraan reaalitalouteen – työllisyyteen, osaamiseen ja investointeihin. EU:n elpymisväline ei ole täydellinen, mikä nyt politiikassa tai varsinkaan EU:ssa olisi, elpymisväline on kompromissi.

*

Vasemmistoliitto on usein kritisoinut EU:ta siitä, ja syystä, että tavallisten kansalaisten tarpeet ovat jääneet suuryritysten voitontavoittelun varjoon. Reilu kymmenen vuotta sitten finanssikriisissä tehdyillä tukipaketeilla ei tuettu kriisimaiden kansalaisia vaan eurooppalaisia pankkeja.

Tukipakettien ehtona oli kova oikeistolainen talouspolitiikka. Rajut leikkaukset ja kansallisomaisuuden pakkomyynti vain pahensivat kriisimaiden tilannetta ja ajoivat ihmisiä yhä syvempään ahdinkoon.

Nyt koronakriisissä on valittu onneksi toinen tie.

*

Me tarvitsemme lähivuosina mittavia investointeja, joiden lähtökohtana tulee olla siirtymä hiilivapaaseen kiertotalouteen. Tarvitsemme mittavia investointeja puhtaan energian tuotantoon ja hiilivapaaseen liikenteeseen.

Täällä esitetty kritiikki siitä, että elpymisvälineen avulla rahoitettavat ilmastotoimet haittaisivat Suomen elinkeinoelämää, ovat jostain menneestä maailmasta. Asia on juuri päinvastoin. 

*

Sekä työmarkkinajärjestöt että talousasiantuntijat ovat harvinaisesti lähes yksimielisiä siitä, että Suomi hyötyy EU:n elpymisvälineestä. Asiantuntijoiden mukaan elpymisväline tuo vakautta, korjaa koronan aiheuttamia vaurioita ja parantaa Euroopan mahdollisuuksia pärjätä maailmankaupan kilpailussa.

Noin 60 prosenttia Suomen tavaraviennistä suuntautuu muihin EU-maihin. Jos talous jossain kriisiytyy, vaikuttaa se EU:n sisämarkkinoilla myös muihin. Kun koko Eurooppa kärsii nyt koronasta ja sen tuomasta taantumasta on yhtä aikaa sekä solidaarista että taloudellisesti järkevää, että pyrimme löytämään yhteisiä ratkaisuja.

*

Ihan riippumatta koronakriisistä ja elpymisrahastosta, pitäisi vasemmistoliiton mielestä joka tapauksessa edistää ns. EU:n omia varoja. Omilla varoilla voidaan vähentää jäsenmaiden maksuja, pienentää Suomen vuotuista jäsenmaksuosuutta. Mutta tätäkin oleellisempaa on, että niillä voidaan puuttua epäterveelliseen kansainväliseen toimintaa.

Rajat ylittävien yritysten verokikkailuun ja rajat ylittäviin ongelmiin tarvitaan rajat ylittäviä ratkaisuja. Monet suuryritykset, erityisesti digialan jätit, eivät välttämättä maksa juurikaan veroja yhteenkään EU-maahan. Miljardit veroeurot valuvat veroparatiiseihin, kun alustatalouden voittoja siirretään maasta toiseen. Tähän digivero puuttuisi.

Komission ehdottamaa hiilitullia vasemmistoliitto on ajanut jo pitkään. Hiilitullilla voimme estää sitä, että EU:n ulkopuoliset yritykset pyrkivät hyötymään taloudellisesti siitä, ettei niiden päästöihin puututa.

Kun komission listalla ovat vielä muovimaksu, lentovero sekä finanssimarkkinoiden transaktiovero on helppo todeta, että nämä kaikki ovat tärkeitä ehdotuksia. Näillä ei olla siirtämässä verotusoikeutta Brysseliin, näillä parhaimmillaan vähennetään tarvetta verottaa Suomessa.

Onko EU:n omien varojen vastustaminen tietämättömyyttä vai demagogiaa?

*

Sillä mitä tapahtuu Euroopan taloudelle on keskeinen vaikutus myös Suomen talouteen. Vasemmistoliitto haluaa edistää politiikkaa, joka luo työtä ja toimeentuloa.

Elvyttävä politiikkaa on oikeaa politiikkaa juuri nyt, kun haluamme nousta koronakriisistä kohti valoisampaa tulevaisuutta. Oikeus hyvää elämään kuuluu kaikille.

*

Puhe on vasemmistoliiton ryhmäpuhe välikysymykseen EU:n elpymisvälineestä. Se on pidetty 16.2.2021 eduskunnan täysitunnossa.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *