Yhdysvaltain presidentinvaalit – kuplien taistelu

Kirjoitettu Yleinen

Yhdysvaltain presidentinvaaleista tuli jännitysnäytelmä. Neljä vuotta sitten epäilin, että Donald Trump saattaisi voittaa. Tällä kertaa veikkasin Joe Bidenin voittavan, mutta selvästi pienemmällä marginaalilla kuin julkisuudessa povattiin.

Mielipidemittaukset eivät ole enää vuosiin pystynyt tavoittamaan yhteiskunnan syviä virtauksia, joten niille ei pidä antaa koskaan liian suurta painoarvoa vaalituloksia ennakoitaessa. Myöskin entistä voimakkaampi kuplaantuminen osaltaan hämärtää kuvaa.

Yhdysvaltain presidentinvaaleista tuli juuri sellainen jännitysnäytelmä kuin odotin ja pelkäsin. Vaalit olivat tiistaina, tuloksien arvioidaan valmistuvan ehkä vasta perjantaina. Ja nekin mahdollisesti kyseenalaistetaan.

Pennsylvania voi olla uusi Florida. Moni meistä muistaa 20 vuoden takaa kuvat, joissa ihmiset arvioivat ovatko äänestyslappujen reiät reikiä vai painaumia. Lopullinen ratkaisu saatiin silloin vasta joulukuussa.

Tilanne Yhdysvaltain vaaleissa on vielä auki, mutta Donald Trump on jo julistautunut voittajaksi. Tämä aamupäivällä (Suomen aikaa) vastaantullut twiitti on minusta erittäin osuva ja pureva:

“The authoritarian president of a former British colony has preliminary declared victory for the ruling party in a country-tearing election. Opposition leaders and the media resist the president’s calls to leave millions of votes uncounted. The EU monitors the situation closely.”

Monet yhdysvaltalaiset pitävät maataan demokratian ja vapauden esikuvana. Yhdysvallat on monella tapaa maailman kehittyneimpiä maita. Tähän peilaten on käsittämätöntä, miten alkeellinen ja toimimaton maan vaalijärjestelmä on.

Kysymys on tietenkin monen asian summasta. Kaikkea peilataan satoja vuosia vanhaan perustuslakiin, jota luetaan kuin piru raamattua. Tuomareilla on valtava valta tulkita asioita ja tuomarit ovat poliittisesti valittuja.

Yhdysvallat on liittovaltio, jossa jokaisella osavaltiolla on omat vaalilakinsa ja -tulkintansa. Kaksipuoluejärjestelmässä joku vanha tapa aina hyödyttää jompaa kumpaa puolueista, joten niitä on vaikea muuttaa.

Ja vaalijärjestelmä, jossa voittaja saa kaiken, on omiaan kärjistämään tilannetta. Kansan täysin ja totaalisesti jakaantunut omiin leireihinsä, jotka eivät keskustele keskenään.

Kun vaalitulos menee näin täpärälle, kumpi tahansa voittaakin, tulee siitä entistä syvempi kuilu kansan keskelle.

Toivottavasti se ei johda entistä suurempiin levottomuuksiin maassa. Nimittäin sillä on myös Suomelle väliä, minkälainen tilanne on maailman vaikutusvaltaisimmassa maassa.

Eurooppalaisesta ja suomalaisesta näkökulmasta on tietenkin suurimmalle osalle meistä aivan käsittämätöntä, miten Donald Trump voisi tulla uudelleen valituksi kaikkien skandaalien, osaamattomuuden ja valheiden jälkeen.

Mutta pitää muistaa, että missään muualla ei taida olla länsimaista demokratiaa, joka on niin kuplautunut ja jonka politiikka perustuu niin paljon mustamaalaamiseen ja valheiden levittämiseen.

Ja kun seuraa vain oman kuplansa medioita, ulkopuolisista täysin selvältä näyttävät valheet näyttäytyvät totena. Tai ainakin niissä on totuuden siemen.

Ja itse asiassa olemmeko me niin kaukana Euroopassa tai Suomessakaan tästä taantumuksesta, jossa valheet ja propaganda leviävät kuplien sisällä?

Olen esimerkiksi itse päässyt silloin tällöin jonkun tägäämänä tai linkittämänä näkemään vähän toisten kuplien sisään, joissa levitetään aivan sumeilemattomia valheita esimerkiksi itsestäni.

Jutut ovat niin älyttömiä, että ensin ajattelee, ettei niitä kukaan voi uskoa. Mutta kun katsoo kommentointia, huomaan monen uskovan ne täysin. Ja vetävän vielä kovempia kierroksia.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *