Työttömien karenssit lyhenevät

Kirjoitettu Yleinen

Sipilän hallituksen aktiivimalli oli rangaistus ja epäoikeudenmukainen. Jos et löytänyt työtä, sinua rangaistiin tuen leikkaamisella. Ihan riippumatta kuinka aktiivinen olit. Aktiivimallissa työttömiä rangaistiin itsestään riippumattomista asioista.

Lupasimme kumota aktiivimallin ja sen myös teimme. Aktiivimalli oli epäoikeudenmukainen ja vasemmistoliiton ministeri Aino-Kaisa Pekonen ensitöikseen aloitti sen purkamisen, ja nöyryyttävä aktiivimalli haudattiinkin vuodenvaihteessa.

Nyt hallitus panostaa työttömien henkilökohtaiseen auttamiseen ja tukemiseen, lisäämällä merkittävästi TE-toimistojen henkilöstöresursseja. Verrattuna muihin Pohjoismaihin meillä on ollut todella niukat resurssit työttömien henkilökohtaiseen tukemiseen.

Monelle tuntuu olevan eduskunnassakin epäselvää, että työttömyysturva on vastikkeellinen. Nykyäänkin työttömän pitää hakea ja ottaa vastaan työtä, karenssin uhalla.

Tällä hetkellä karenssit ovat kovia ja leikkaavat todella paljon työttömien toimeentuloa. Vasemmistoliitolle erittäin tärkeä asia oli se, että saimme merkittävästi kevennettyä työttömien karensseja. Jatkossa ei tule suoraan karenssia vaan ensin huomautus. Ja myös karenssiaikojen lyhennettiin kuvassa näkymällä tavalla.

Tällä hetkellä työttömän pitää hakea töitä, mutta sitä ei ole määritelty kuinka monta. Jatkossa pitää hakea 0-4 työpaikkaa yksilöllisestä tilanteesta ja alueellisesta työpaikkojen määrästä riippuen.

Me toki olisimme jättäneet koko 0-4 määritelmän pois, mutta kaikeen poliittinen voimamme ei riitä. Eli nähdäkseni tässä työttömien henkilökohtaisessa tuessa on kaksi parannusta ja yksi heikennys työttömien asemaan.

Julkisuudessa tätä on yritetty julistaa aktiivimalli kakkoseksi. Mutta tämä ei ole siis aktiivimalli, koska tästä puuttuu kokonaan itsestään riippumaton rankaiseminen, mikä oli Sipilän hallituksen mallissa.

*

Pohjoismaisen työnhaun mallissa sanktiot lyhenevät merkittävästi. TE-toimiston haastatteluun saapumatta jättämisestä tai siitä kieltäytymisestä saa ensimmäisellä kerralla huomautuksen. Toisella kerralla korvaukseton määräaika eli karenssi on viisi päivää, kolmannella 10 päivää. Nykyjärjestelmässä rangaistus on 15 tai 30 päivää.

Työnhakuvelvoitteen laiminlyönti tai kuntouttavasta työtoiminnasta kieltäytyminen aihauttavat ensimmäisellä kerralla huomautuksen, toisella viiden päivän karenssin ja kolmannella 10 päivän karenssin. Tällä hetkellä sanktio on 60 päivää.

Työstä eroamisesta tai työstä kieltäytymisestä voi uuden mallin mukaan saada enintään 45 päivän mittaisen karenssin, kun sen pituus tällä hetkellä on 90 päivää.

Nykyjärjestelmän sanktiot:Pohjoismainen työnhaun malli:
TE-toimiston haastatteluun saapumatta jättäminen tai siitä kieltäytyminen15 tai 30 päivää1. kerta: huomautus
2. kerta: 5 pv
3. kerta: 10 pv
Työnhakuvelvoitteen laiminlyönti tai kuntouttavasta työtoiminnasta kieltäytyminen60 päivää1. kerta: huomautus
2. kerta: 5 pv
3. kerta: 10 pv
Työstä eroaminen tai työstä kieltäytyminen90 päivääEnintään 45 päivää
Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *