Budjettiriihen antimia – suolaista ja makeaa

Kirjoitettu Yleinen

Oppositio ja erityisesti kokoomus aloitti jo etukäteen itkun ja valituksen siitä, että hallituksen budjettiesitys on 10,7 miljardia euroa alijäämäinen. Ei ole kuulemma koskaan käynyt niin, että valtiovarainministeriön esityksestä alijäämä on kasvanut näin paljon.

Onko kokoomuksessa jäänyt huomaamatta, että koskaan ennen ei ole ollut myöskään koronakriisiä?

Budjetin alijäämä kasvaa, koska siihen on tuotu sisään mm. koronan testaus- ja jäljityskulut, mahdollisen rokotteen hankkimisen kustannukset sekä mittava tuki koronakriisistä kärsiville kunnille. Olisiko nämä pitänyt siis jättää toteuttamatta tai leikata kolme miljardia jostain muualta?

Tämä kritiikki on siinäkin mielessä mielenkintoista, että oppositio on koko vuoden vaatinut lisää testaamista ja lisää tukia niin kunnille kuin yrityksillekin.

Ensi vuoden budjetin alijäämää kasvattaa myös se, että siinä varaudutaan 1,5 miljardilla eurolla tulevaan hävittäjähankintaan. Tähän asti oppositio on pitänyt epäisänmaallisena esitystä hävittäjähankinnan lykkäämisestä tai pienentämisestä. Jos alijäämä on opposition mukaan liian suuri, olisiko tämä esimerkiksi sellainen kulu, joka pitäisi leikata pois budjetista?

*

Mitä kaikkea budjetissa on?

Siinä toteutetaan historiallinen oppivelvollisuusiän korottaminen. Budjettiin on varattu siihen tarvittavat varat. Jatkossa koulu on aidosti maksuton aina 20 ikävuoteen asti.

Myös lasten varhaiskasvatusmaksuja alennetaan, mikä on helpotus monelle perheelle ja lisää laskennallisesti työllisyyttä.

Budjetissa huolehditaan kulttuurin, liikunnan ja nuorison sekä sote-järjestöjen rahoituksesta. Niitä uhkasi valtiovarainministeriön esityksessä pahimmillaan jopa 30 prosentin leikkaus. Nyt tämä leikkaus estettiin.

Kunnat järjestävät valtaosan hyvinvointivaltion palveluista ja ovat merkittävä työllistäjä. Kuntien talous on heikossa kunnossa, hallitus esittää kunnille satojen miljoonien eurojen koronatukea.

Ilmastotoimet etenevät budjettiriihen päätöksillä. Turpeen vero kaksinkertaistuu. Myös muiden fossiilisten polttoaineiden verotusta kiristetään. Samaan aikaan teollisuuden sähkövero lasketaan EU:n minimiin. Näin siirrymme kohti ilmastokestävämpää yhteiskuntaa.

Budjetissa päätettiin työllisyystoimista. Työttömät saavat parempia työvoimapalveluja. Ongelma on ollut tähän asti se, että työttömät eivät ole saaneet henkilökohtaista palvelua. Nyt työttömät tulevat saamaan entistä enemmän palvelua ja toisaalta työttömien tulee hakea vastaavasti työpaikkoja. Työttömien kohtuuttomia karensseja tullaan pienentämään.

Vasemmistoliitto ei ole missään vaiheessa kannattanut ns. eläkeputken poistamista. Se ei luo uusia työpaikkoja. Ikääntyvien työntekijöiden asemaa työmarkkinoilla pitää parantaa.

Työmarkkinajärjestöt pääsevät nyt yhdessä neuvottelemaan, miten voidaan nostaa ikääntyvien työllisyyttä. Parhaita tuloksia on saatu tähän asti, kun työmarkkinajärjestöt ovat etsineet yhdessä ratkaisuja.

Työttömyysturvaan esitetyt leikkaukset estettiin.

Hallituspuolueilla on väliä!

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *