Suurkaupunkien joukkoliikenteelle koronatukea

Kirjoitettu Yleinen

Tuetaanko mieluummin tyhjiä lentokoneita vai täysiä metroja?

Tämä kuulostaa absurdilta kysymykseltä, mutta se on hyvin ajankohtainen politiikassa. Kokoomus on esittänyt ja vaatinut kovaan ääneen, että maakuntien lentoliikennettä pitäisi tukea verovaroin, vaikka koneissa ei olisi ketään.

Maakuntien liikenneyhteyksien turvaaminen on tärkeää, mutta vasta sitten kun yhteyksillä on jotain kysyntää.

Sen sijaan akuutti tarve tuelle on suurten kaupunkien joukkoliikenteessä. Joukkoliikenteen lipputulot ovat romahtaneet koronakriisin myötä.

Jos suurten kaupunkien joukkoliikenteen järjestäjille koronakriisistä aiheutunutta talouden aukkoa ei korvata verovaroin, on edessä näivettymisen kierre.

Verovarojen vaihtoehto on vähentää liikennettä ja nostaa lipunhintoja. Tämä taasen vähentää joukkoliikenteen houkuttelevuutta ja kierre on valmis.

Suomella on kunnianhimoiset ilmastotavoitteet, ja niiden toteutuminen vaatii mm. joukkoliikenteen ja kevyenliikenteen osuuden kasvattamista entisestään. Jos joukkoliikenne ajautuu näivettymisen kierteeseen, lyö se korville myös ilmastotavoitteita.

Kun hallitus valmistelee nyt vähintään miljardin euron kuntapakettia, pitää se jakaa kunnille nimenomaan menetysten mukaan. Kuntapakettiin pitää tulla myös suora tuki suurten kaupunkien joukkoliikenteelle.

Minusta on nyt syytä antaa selkeä viesti, että maakuntien yhteydet on turvattava. Mutta se voidaan antaa vain, jos samaan aikaan huolehditaan koko maan liikenneyhteyksistä.

Suurten kaupunkien joukkoliikenneyhteydet ovat oleellisen tärkeät sadoille tuhansille ihmisille – joka päivä.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *