Liikunta ja urheilu tarvitsevat tukea

Kirjoitettu Yleinen

Eilen tyttäreni pääsi ensimmäistä kertaa yli kahteen kuukauteen joukkuetreeneihin. Seurasin sivummalla mikä valtava ilo ja into jokaisella oli, kun lopulta treenisulku on ohi.

Tyttöjen kasvoja katsoessa taas kerran ymmärsin, miten suuri sosiaalinen merkitys yhdessä liikkumisella on.

Nyt harjoitellaan pienempiin ryhmiin jakaantuneena ja parin viikon päästä sitten joukkueet voivat harjoitella jo kaikki yhdessä.

Vaikka nyt harjoitustoiminta on käynnistynyt ja kesäkuun alussa voivat myös sarjat alkaa, on liikunnan ja urheilun yllä paljon mustia pilviä. Korona on iskenyt todella pahan lommon monen seuran talouteen ja moni liikunta-alan yrittäjä on pahassa pulassa.

Ammattiurheilussa on nähty lomautuksia ja palkanalennuksia. Moni ammattiurheilija on todella suuressa pulassa, koska lomautuksen aikana ei ole oikeutettu ansiopäivärahaan, jotkut eivät työttömyyskorvauksiin ollenkaan.

Lomautukset ja palkanalennukset eivät nekään pelasta ammattilaisseuroja vaan koronatilanteen pitkittyessä konkurssi uhkaa montaa seuraa.

Siksi valtion 20 miljoonan euron tukipaketti liikuntaan ja urheiluun on tullut enemmän kuin tarpeeseen. Todennäköisesti se ei kuitenkaan riitä, vaan jatkossa tarvitaan myös lisätukea.

Johtamani valtion liikuntaneuvosto on tilannut selvityksen koronakriisin akuuteista vaikutuksista liikuntaan ja urheiluun. Selvitys valmistuu kesäkuun puolivälissä. Sitä toivottavasti voi käyttää pohjana, kun arvioidaan lisätuen tarvetta.

Kesälajien sarjat ovat alkamassa heinäkuun alussa. Ainakin vielä toistaiseksi niitä koskee 500 katsojan maksimiraja. Olisi pikaisesti syytä selvittää asiantuntijoiden kanssa olisiko tästä mahdollista poiketa ylöspäin erityisjärjestelyillä.

Esim. jalkapallossa ja pesäpallossa stadioneilla on useita erillisiä katsomonosia. Pitäisi vielä harkita, jos niihin jokaiseen arvioitaisiin turvavälien yms. kannalta maksimiyleisömäärät ja sallittaisiin suurempi kokonaisyleisömäärä stadioneilla, jos erillisten katsomonosien turvallinen yhteiskapasiteetti ylittää 500 katsojaa.

Seurojen tulevaisuuden kannalta nimitäin lipputuloilla on valtavan suuri merkitys.

Kommentteja (1)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *