Saimaannorppaa suojeltava – verkkokalastuskieltoa pidennettävä

Kirjoitettu Yleinen

Alkanut heinäkuu on ollut poikkeuksellisen murheellinen yhdelle maailman uhanalaisimmista eläinlajeista. Saimaan verkkokalastuskiellon päätyttyä heinäkuuhun, on vain muutamassa päivässä kalaverkkoihin kuollut jo ainakin neljä saimaannorpan poikasta eli kuuttia. Verkkokalastus on erityinen uhka saimaannorpalle, sillä uidessaan kalastajan jättämään verkkoon norppa usein takertuu siihen ja hukkuu.

Saimaannorpan kuuttien kalanpyydyksistä johtuva kuolleisuus on eläinsuojelujärjestöjen mukaan siirtynyt merkittävästi juuri heinäkuulle. Siksi eläinsuojelujärjestöt ja Metsähallitus ovat jo pitkään esittäneet, että Saimaan vesien verkkokalastuskieltoa jatkettaisiin heinäkuulta elokuuhun asti. Tällä hetkellä verkkokalastus on kielletty valtioneuvoston asetuksella saimaannorpan elinalueilla 15.4. ja 30.6. välisenä aikana.

Asiantuntijoiden kehotuksen lisäksi verkkokalastuskiellon ulottamiselle heinäkuun loppuun on eläinsuojelujärjestö WWF:n mukaan myös alueen asukkaiden tuki. Vuonna 2016 sekä Etelä-Savon maakuntaliiton kyselyssä ja WWF:n teettämässä gallupissa Saimaan alueen asukkaiden selkeä enemmistö tuki verkkokieltoajan jatkamista heinäkuun loppuun asti.

Saimaannorppa on yksi maailman harvinaisimmista hylkeistä. Saimaa on ainoa paikka koko maailmassa, missä kyseistä eläinlajia elää. Norpan historia Saimaalla ulottuu jopa 8000 vuoden taakse jääkauden päättymiseen ja on yksi harvoista makeassa vedessä elävistä hylkeistä. Saimaannorppia arvioidaan olevan jäljellä enää noin 400 kappaletta.

Siksi jätin tänään maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen jossa kysyn, aikooko hallitus pidentää Saimaan verkkokalastuskieltoa ja mihin muihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä saimaannorpan kalanpyydyskuolemien vähentämiseksi.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *