Kokoomuksen tyhjä tynnyri

Kirjoitettu Yleinen

Tänään eduskunnalle esiteltiin Rinteen hallituksen ensimmäinen lisätalousarvio.

Vain kolmen viikon toiminnan jälkeen on saatu kasaan esitys, joka kuvaa hyvin hallituksen ajattelua. Lisäbudjetilla panostetaan erityisesti raideliikenteeseen ja koulutukseen.

Sen sijaan oppositiopuolue kokoomuksella puheet ovat levällään kuin jokisen eväät.

Viime kaudella kokoomus leikkasi eläkeläisiltä mm. jäädyttämällä kansaneläkkeiden indeksit, nostamalla sosiaali- ja terveydenhuollon maksuja sekä korottamalla lääkekorvausten omavastuuta.

Nyt hallituksen tavoitteena on korottaa alkuvaiheessa pienimpitä eläkkeitä 50 eurolla. Kokoomus tuntui kritisoivan tätä liian pieneksi korotukseksi, leikattuaan ensin eläkkeitä neljän vuoden ajan.

Lisätalousarvio tuo satojen miljoonien eurojen panostukset raideliikenteeseen.

Ensin kokoomuksen ryhmäjohtaja Kai Mykkänen kritisoi lisätalousarviota prosentin verran. Hän olisi halunnut 600 miljoonan euron raidepanostusten päälle vielä 6 miljoonaa euroa Espoon kaupunkirataan (kustannusarvio noin 250 miljoonaa euroa).

Seuraavaksi kokoomuksen edellinen ryhmäpuheenjohtaja Kalle Jokinen kritisoit, miten lisätalousarviossa painotetaan liikaa raiteisiin ja liian vähän teihin.

Kokoomuslaisen opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen johdolla leikattiin kustannuksia ammatillisesta opetuksesta noin 1600 opettajan verran.

Nyt opetusministeri Li Anderssonin johdolla on kolmessa viikossa kaivettu rahat jo syksyksi 300-400 uuden opettajan palkkaamiseen ja hallitus on päättänyt viiden vuoden määrärahasta opettajien määrän lisäämiseen.

Tämä ei tuntunut sopivan kokoomukselle vaan se vaati pysyviä rahoja. Pysyvät rahat olisivat toki kestävämpi ratkaisu, mutta viiden vuoden lisämäärärahat ovat huomattava parannus kokoomuksen koulutusleikkausten jälkeen.

Ensin kokoomus sotkee ammatillisen koulutuksen ja nyt kun jälkiä siivotaan, ei sekään tunnu kelpaavan.

Kaiken kaikkiaan keskustelusta jäi kuva, että ontto on tynnyri, jota kokoomus pyrkii kolistelemaan oppositiossa. Johdonmukaiseen ja uskottavaan oppositiopolitiikkaan on vielä matkaa.

Nyt tuntui keskustelussa menevän oppositiolta sekaisin jopa lisätalousarvio ja varsinaisen talousarvio, jonka hallitus antaa sykysyllä.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *