Lisää työtä ilman perussuomalaisten keppilinjaa

Kirjoitettu Yleinen

Kun perussuomalaiset menivät hallitukseen, he hyväksyivät eläkeläisiin ja työttömiin kohdistuvat leikkaukset ja lähtivät ajamaan työntekijöiden asemaa heikentänyttä kiky-sopimusta. Ei pelkästään Soini vaan jokainen perussuomalainen kansanedustaja äänesti näiden puolesta.

Kiky-sopimus oli 2 miljardin tulonsiirto työntekijöiltä omistajille. Edelleenkään hoitajat, palomiehet tai kätilöt eivät ymmärrä miksi heidän lomarahojaan piti leikata, jotta nyt voidaan maksaa ennätyssuuria osinkoja suuryrityksien omistajille.

Työllisyyden edistämiseksi ei tarvita nyt keppiä vaan positiivisia toimia. Ikääntyville työttömille tulee taata oikeus palkkatukeen, osatyökykyiset tulee auttaa työmarkkinoille, tarvitaan perhevapaiden ja sosiaaliturvan uudistus ja panostuksia koulutukseen.

Aktiivimalli on tosiasiassa passiivimalli, joka näkyy suoraan leipäjonoissa. Kun ihmisiä putoaa toimeentulotuelle niin työn vastaanottamisesta tulee entistä vaikeampaa. Kun valta vaihtuu niin aktiivimallista päästään eroon.

Rahaa työllisyystoimiin voidaan löytää yritystuista ja myös verotusta uudistamalla. Työllisyyttä ei paranneta tempuilla vaan tarvitaan kestäviä keinoja, kuten panostuksia varhaiskasvatukseen ja toisen asteen koulutukseen.

Sosiaaliturvakeskustelussa ongelmana on se, ettei tunnisteta kuinka työelämä on jo muuttunut. Kun ihmiset ovat osa-aikatyöntekijöitä, freelancereita ja yrittäjiä niin ei voida nojata 1900-luvun ajatteluun.

Sosiaaliturvajärjestelmämme on byrokraattinen ja on vaikeaa ottaa lyhytkestoista työtä vastaan. Suojaosaa pitäisi nostaa korkeammalle tasolle ja työttömyysturvalla pitäisi pystyä nykyistä paremmin opiskelemaan.

Ammatillinen koulutus on työllisyyden kannalta keskeinen. Peruskoulun varassa olevien työllisyysaste on pudonnut 40 prosentin paikkeille. On absurdia, että keskusta lupaa 1000 opettajaa sen jälkeen kun Sipilän hallitus leikkasi 1600 opettajaa ammatillisesta koulutuksesta.

Vasemmisto kannattaa voimakkaasti paikallista sopimista. Se mitä tällä hetkellä ajetaan on kuitenkin paikallista sanelua. Viime kaudella paikallinen sopiminen olisi jo edennyt ellei Suomen Yrittäjät ry olisi kaatanut mallia, jonka kaikki muut hyväksyivät.

Pienten lasten vanhemmilla esimerkiksi Ruotsissa on paremmat mahdollisuudet yhdistää työnteko ja hoiva. Meidän pitää pystyä tarvittaessa lyhentämään työaikaa ja palkkojen pitää olla sillä tasolla, että työllä tulee toimeen.

Kun olin tasa-arvoasioista vastaava ministeri, lisäsimme isille kiintiöityä osuutta perhevapaista ja tämä lisäsi isien vapaiden käyttöä. Kiintiöimällä voidaan parantaa myös äitien työmarkkina-asemaa ja sitä kautta työllisyyttä.

Tarvitsemme tulevaisuudessa lisää työperäistä maahanmuuttoa. Valitettavasti ulkomaalaista työvoimaa myös riistetään ja palkkoja dumpataan. Siksi tarvitaan toimia, joilla kaikkien työntekijöiden työehdoista pidetään huolta.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *