Kokoomuksen kritiikki hoitajamitoituksesta on edelleen onttoa

Kirjoitettu Sosiaali- ja terveyspolitiikka

Kokoomus on jarruttanut aktiivisesti vähintään viiden vuoden ajan hoitajamitoituksen kasvattamista vanhusten tehostetussa palveluasumisessa. Sekä viime että edellisellä kaudella kaikki muut eduskuntapuolueet kannattivat hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin paitsi kokoomus. Nyt hoitajamitoitus näyttää lopulta etenevän, kun kokoomus ei ole enää hallituksessa sitä jarruttamassa.

Koko ajan on ollut selvää, että hoitajamitoituksen voimaantuloon tarvitaan siirtymäaika. Koulutettuja hoitajia ei sormen napautuksella saa tuhansia lisää. Tarvitaan koulutusta ja toisaalta pitää pystyä houkuttelemaan muille aloille siirtyneitä hoitajia takaisin hoitotyöhön.

Eilen julkaistiin asiantuntijatyöryhmän esitys siitä, miten 0,7 hoitajamitoitus voitaisi toteuttaa niin että hoitajia riittää. Asiantuntijaesityksen mukaan mitoitus tulisi voimaan asteittain niin että laki olisi kokonaisuudessaan voimassa 1.4.2023.

Mikä oli kokoomuksen pääasiallinen kritiikki asiantuntijatyöryhmän esitykseen? Jarrutettuaan vuosia hoitajamitoitusta, nyt kokoomus kritisoi sen tulevan liian myöhään voimaan.

Logiikka ei ole ollut aikaisemminkaan kokoomuksen vahvin ase oppositiopolitiikassa, eikä tunnu olevan nytkään. Kokoomus kritisoi myös sitä, että asiantuntijatyöryhmän esityksessä käytetään termiä henkilöstömitoitus eikä termiä hoitajamitoitus. Tosin kokoomus on itse viime kaudella hyväksynyt hallituksessa vanhustenhoidon laatusuositukset, joissa käytetään nimenomaan termiä henkilöstömitoitus. Asiantuntijat luonnollisesti käyttävät sitä termiä, jonka edellinen hallitus on hyväksynyt käyttöön.

Sillä onko termi hoitajamitoitus vai henkilöstömitoitus, ei ole lattiatasolla merkitystä. Sen sijaan sillä on valtava merkitys, miten sisältö laissa termille, on se kumpi vain, määritellään. Asiantuntijaesityksessä henkilöstömitoitukseen kuuluviksi rajataan hoitotyö, ja ns. tukityöt (esim. siivous ja vaatteiden pesu) ovat mitoituksen ulkopuolella. Juuri niin kuin pitääkin ja mm. työntekijät ovat toivoneet. Jos olisin vastaava ministeri, harkitsisin termin muuttamista, kun valmistelisin hallituksen esitystä. Se veisi terää opposition kritiikiltä ja osoittaisi kuinka onttoa kritiikki on.

Kokoomus arvosteli myös sitä, että hoitajamitoituksen käytännön järjestäminen oltaisiin siirtämässä seuraavan hallituksen vastuulle. Jos vähääkään tuntee budjettilogiikkaa, ja kokoomus ainakin yrittää aina esiintyä talouden asiantuntijana, ymmärtää väitteen olevan perätön.

Rinteen hallitus valmistelee vielä vuoden 2023 budjetin. Jos hoitajamitoitus astuu voimaan täysimääräisenä 1.4.2023, pitää Rinteen hallituksen budjetissa olla siihen myös rahat. Budjetin yhteydessä hyväksytään myös julkisen talouden suunnitelma seuraaville vuosille, joten Rinteen hallituksen kehyksissä pitää olla hoitajamitoitukseen tarvittavat rahat myös vuoden 2023 jälkeen.

Hallitusohjelmassa on varattu yhteensä noin 100 miljoonaa euroa vanhustenpalveluiden parantamiseen. sekä kotihoidossa että tehostetussa palveluasumisessa. Tämä summa on merkittävä parannus vanhusten palveluihin, mutta ei yksin riitä toteuttamaan vielä hoitajamitoitusta 0,7. Tarvittavan lisärahoituksen löytäminen on haaste hallitukselle.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *