Vasemmisto on kritisoinut ja vastustanut EU:n ja Kanadan väliseen CETA-sopimukseen liittyvää investointisuojaa ja riitojenratkaisumenettelyä.

Sopimus uhkaa antaa yrityksille valtaa yli demokraattisen päätöksenteon. Jatkossa yritykset voisivat haastaa valtiot oikeuteen demokraattisista päätöksistä, joilla halutaan suojella esimerkiksi ympäristöä tai työntekijöitä.

CETA-sopimuksella voisi olla jo itsessään pelotevaikute, joka voi korruptoida päätöksentekijöitä. Yritykset voivat uhkailla jo etukäteen, että haastamme maan välitystuomioistuimeen, jos teette tietynlaista lainsäädäntöä. (Vähän toisen tyyppinen esimerkki tästä on jo Suomessakin Lex Nokia)

Erityisen uhkaava CETA-sopimus on Suomen luonnolle. Kanadassa toimii monet maailman johtavista kaivosfirmoista. Ne odottavat kädet syyhyten pääsevänsä lyömään kauhat Suomen maaperään.

Jo nyt Suomen kaivoslaki vaatii uudistamista, se suosii yrityksiä luonnon ja ihmisten kustannuksella. CETA-sopimus vielä alleviivaa tätä tarvetta entistä enemmän.

Eduskunta on hyväksynyt CETA-sopimuksen. Vasemmistoliitto esitti sen hylkäämistä, mutta hävisimme äänestyksen. Sopimus ei kuitenkaan ole vielä voimassa. Se vaatii kaikkien EU-jäsenmaiden hyväksynnän.

Toivottavasti uutiset Kreikasta ja Romaniasta herättää vielä päättäjät niissä maissa, joissa sopimusta ei ole vielä hyväksytty.