KAIVOSLAKI PITÄÄ UUDISTAA – CETANKIN VUOKSI

Kirjoitettu Paavon blogi

EU:n ja Kanadan välinen kauppa- ja investointisopimus CETA on herättänyt kansalaisyhteiskunnassa suurta vastustusta Euroopassa.

Kritiikki on kohdistunut erityisesti investointisuojaan, joka mahdollistaa yrityksille valtioiden haastamisen ylikansalliseen riitojenkäsittelyelimeen demokraattisista päätöksistä.

Suomen osalta kysymys on erityisesti kaivostoiminnasta. Kanadassa on maailmanlaajuisia kaivosjättejä, jotka ovat myös tunnettuja herkkyydestään yrittää ajaa asioitaan oikeusprosessien kautta.

CETA-sopimuksen hyväksymisen yhteydessä (Vasemmistoliitto vastusti sopimuksen hyväksymistä ja vihreät tukivat hylkäysesitystämme) eduskunta hyväksyi yksimielisesti lausuman:

”Eduskunta edellyttää, että hallitus käynnistää välittömästi kaivoslain uudistamisen arvioinnin ja tuo tarvittavat muutosesitykset eduskunnan hyväksyttäviksi niin, että muutokset voidaan saattaa voimaan tällä vaalikaudella.”

Vasemmistoliitto on aktiivisesti ajanut kaivoslain muutosta ja teimme kirjallisen kysymyksen hallitukselle, jossa esitimme kaivoslain muutostarpeita. Samalla kysyimme myös CETA-lausuman selvityksen perään.

Vastauksessa kävi ilmi, että selvitys on teetetty lakifirmalla, joka on profiloitunut lähinnä kaivosyhtiöiden edun ajamisessa. Tein asiasta uuden kirjallisen kysymyksen ja yhdessä demareiden ja vihreiden kanssa vaadimme, että ulkoasianvaliokunta käsittelee kaivoslain muutostarpeita omana asianaan.

Tänään asiantuntijakuulemisten jälkeen ulkoasiainvaliokunta yksimielisesti edellytti lausumassaan hallitusta toimimaan asiassa:

”Valiokunta on saanut työ- ja elinkeinoministeriöltä selvityksen ponnessa esitetystä kaivoslain uudistamistarpeesta. Valiokunnan asiantuntijakuulemisissa on kiinnitetty huomiota selvityksen suppeuteen ja useat asiantuntijat ovat identifioineet asioita, jotka voisivat edellyttää kaivoslain ja muun kaivostoimintaan vaikuttavan lainsäädännön tarkistamista. Täyttä varmuutta siitä, vaikuttaisiko CETA-sopimus tällaisten tarkistusten käsittelyyn ei kuulemisissa saatu.

Valiokunta katsoo, että hallituksen tulisi jatkaa kaivoslain ja muun kaivostoimintaan vaikuttavan lainsäädännön uudistamisen arviointia niin, että siinä kuullaan laajasti kaikkia sidosryhmä ja että arvioinnin tulokset ovat seuraavan hallituksen käytettävissä.”

Tässä on käynnissä kummallinen tilanne, jossa eduskunta yrittää saada hallitusta parantamaan kaivoslakia ja hallitus jarruttelee.

Tai pikemminkin ei edes jarruttele vaan heikentää kaivoslakia. Huomenna illalla tai yöllä on lähetekeskustelussa hallituksen esitys, joka entisestään heikentää kaivoslakia.

Ympäristö ja ilmasto on taas yksi asioista, minkä vuoksi valta pitää saada vaihtumaan huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Kommentteja (1)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *