Historiallinen vaalivoitto

Kirjoitettu Yleinen

Vasemmistoliitto otti ensimmäisen eduskuntavaalivoiton 24 vuoteen. Vasemmiston kansanedustajien määrä kasvoi neljällä, prosentuaalisesti peräti 33%.

Monesti on vaalipiirien viimeiset paikat naksuneet huonosti meille, nyt kävi paremmin.

Helsingissä teimme uskomattoman hienon tuloksen. Vasemmistoliitosta on rakennettu kovalla työllä ja pitkäjänteisesti moderni vasemmistopuolue viimeisen kymmenen vuoden ajan. Nyt se kantaa hedelmää.

Kun minut ja Merja Kyllönen valittiin ensimmäisen kerran eduskuntaan 30-vuotiana 2007, oli meillä eduskunnan vanhin ja miesvaltaisin ryhmä. Nyt 12 vuotta myöhemmin olen nuorekkaan ja naisvaltaisen ryhmän konkari.

Myös Sipilän hallituksen oikeistolainen politiikka vaikutti vasemmistoliiton vaalimenestykseen. Viimeisen neljän vuoden aikana on menty niin lujaa oikealle, että kansa reagoi siirtymällä vasemmalle. Vaalien voittajat olivat SDP, vihreät ja vasemmistoliitto.

Helsinki kuvastaa ehkä parhaiten sitä muutosta, jonka puolue on käynyt läpi viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Helsingistä meillä oli vain yksi kansanedustaja 1999-2011, nyt meillä on peräti kolme. Edellisen kerran vasemmistoliitto, silloin vielä SKDL:n nimellä, on saanut kolme kansanedustajaa Helsingistä 40 vuotta sitten! Tuore helsinkiläinen kansanedustaja Mai Kivelä ei ollut vielä silloin edes syntynyt.

Me teimme yhdessä aivan mielettömän hienon vaalityön Helsingissä. Meillä oli aivan valtavan hienoja ehdokkaita, jotka saivat todella upeita äänimääriä. Se tietää hyvää puolueelle Helsingissä myös jatkossa.

Jos joskus meillä on ollut vain yksittäisiä tähtiä, nyt meillä todella kova joukko kansanedustajia ja haastajia. Olen todella iloinen uusien kansanedustajiemme Mai Kivelän ja Veronika Honkasalon puolesta. Samalla olen myös onnellinen siitä, että myös Uudellamaalla saimme lisäpaikan ja pitkäjänteistä työtä vuosia tehneet Jussi Saramo ja Pia Lohikoski nousivat eduskuntaan.

Oli tärkeää ja hienoa, että palautimme paikan Keski-Suomessa. Puolueen varapuheenjohtaja Juha Kautto on sieltä uusi kansanedustaja. Varsinais-Suomessa Li Andersson veti uskomattoman äänimäärän ja sieltä uutena toisen kansanedustajana tulee Johannes Yrttiaho.

Meillä meni itse asiassa koko puoluejohto läpi. Eduskuntaan valittiin puolueen puheenjohtaja, kaikki kolme varapuheenjohtajaa ja puoluevaltuuston puheenjohtaja. Tämä on minusta hieno osoitus siitä, että ihmiset arvostavat puolueessa tehtävää työtä.

Vaikka voitimme vaaleissa ja olemme iloisia, aina vaali-iltaan kuuluu myös haikeutta. Kahdeksan vuotta kanssani yhdessä erinomaista työtä tehnyt Silvia Modig putosi eduskunnasta.

Modig teki todella kovan vaalituloksen, mutta meillä oli yksinkertaisesti vain niin kova lista, että tällä kertaa Silvian kohtalo oli jäädä varasijalle.

Onneksi pilvessä on kultareuna. Toivottavasti Silvia lähtee ehdolle europarlamenttiin ja teemme Silviasta reilun kuukauden päästä uuden mepin.

Haluan kiittää kaikkia minua ja vasemmistoliittoa äänestäneitä. On suuri kunnia jatkaa teidän palveluksessanne eduskunnassa myös seuraavat neljä vuotta.

Erityisesti haluan kiittää sitkeitä tukiryhmäläisiäni, jotka jaksoivat nousta aamusta toiseen kanssani seisomaa pakkasessa metro- ja juna-asemille.

Kukaan ei voita vaaleja yksin eikä kukaan tee politiikkaa yksin. Me teemme politiikkaa yhdessä, jatkossakin!

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *