Vappupuheeni Kotkassa

Kirjoitettu Yleinen

Vappu on työläisten ja opiskelijoiden juhla, kevään juhla. Mutta mitä tänä vappuna on syytä juhlia? Kaikista väestöryhmistä suhteellisesti suurimmat leikkaukset ovat kohdistuneet opiskelijoihin. Opiskelijoiden perusturvasta, opintorahasta, on leikattu neljäsosa.

Samaan aikaan Sipilän porvarihallitus on tehnyt myös ennätyksellisen koulutusleikkaukset, ennen vaaleja annetusta koulutuslupauksesta huolimatta. Voi siis kysyä, mitä tällä hallituksella on nuoria ja opiskelijoita vastaan?

*

Sipilän porvarihallitus on hyökännyt rajusti työntekijöitä vastaan. Pakkolailla uhkailemalla hallitus ajoi ns. kiky-sopimuksen läpi. Siinä työntekijöiden palkkoja leikattiin pidentämällä työaikaa ilman palkankorotuksia.

Naisvaltaisen ja pienipalkkaisen julkisen puolen lomarahoista leikattiin 30 prosenttia. Monen perheen kesälomasuunnitelmat menivät uusiksi tai kauan odotettu isompi hankinta jäi tekemättä, kun Sipilän hallitus vei lomarahat. Lisäksi työntekijöiden maksamia sosiaalivakuutusmaksuja korotettiin, ja työnantajien maksuja annettiin.

Kiky-sopimus oli arviolta 2000 miljoonan euron tulonsiirto työntekijöiltä omistajille.

Ja Sipilän porvarihallitus kaavailee entisestään heikennyksiä työntekijöille. Työntekijöiden irtisanomista halutaan helpottaa alle 20 työntekijän yrityksissä. Hallitus haluaa laittaa sadat tuhannet työntekijät jatkuvan potku-uhan alle.

Alle 30-vuotiaita kolme kuukautta työttöminä olleita voisi jatkossa palkata pätkätöihin ilman perustetta. Rakennapa siinä sitten tulevaisuutta, perusta perhettä tai yritä saada asuntolainaa, kun tarjolla on vain epävarmoja pätkiä.

Oman osansa hallituksen ruoskasta ovat saaneet myös työttömät ja eläkeläiset. Työttömyysturvaa ja eläkkeitä on leikattu, indeksit ovat olleet syväjäässä. Työttömiä Sipilän hallitus on vielä kurittanut ns. aktiivimallilla, joka on pelkkää ihmisten nöyryyttämistä.

Voi siis kysyä, mitä tällä hallituksella on työntekijöitä, työttömiä ja eläkeläisiä vastaan?

*

Mitä siis työläisillä ja opiskelijoilla on syytä juhlia? Meillä on yhteisvoimamme, jolla asioita voidaan muuttaa.

Vuoden kuluttua vappuna toivottavasti puhaltavat lempeämmät tuulet ja aurinko paistaa. Porvarihallitus ei kaada niskaamme kylmää vettä niin kuin nyt. Se vaatii edistyksellisten voimien voittoa vaaleissa.

Tästä vapusta alkaa vajaan vuoden marssi kohti vaaleja. Silloin vallan pitää vaihtua Suomessa, kansa ansaitsee oikeudenmukaisempaa politiikkaa. Seuraavan hallituspohjan tulee olla punavihreä. Hallitus, joka huolehtii myös tavallisesta pieni- ja keskituloisesta ihmisestä.

Parempi politiikka on mahdollista, se on kärsineille ihmisille välttämätöntä. Sen toteuttamiseen tarvitsemme teidän hyvien ihmisten tuen. Lähdetään yhdessä tekemään töitä sen eteen, että valta on vaihtunut ensi vappuna.

Mutta sitä ennen meillä on yksi tehtävä ylitse muiden. Sipilän sote-petos ei saa tapahtua. Kaadetaan yhdessä hallituksen sote-esitys.

*

Kansalaissota oli suomalaisen yhteiskunnan synkin hetki. Kun vuosikymmeniin ei teloituksia ja vankileirejä käsitelty avoimesti, kun isolta osalta suomalaisista vietiin demokraattinen oikeus poliittiseen toimintaan, ei kansalaissodan haavat päässeet arpeutumaan.

Sata vuotta tämän Suomen historian suurimman tragedian jälkeen ei pidä etsiä syyllisiä, vaan nyt viimeistään pitää yrittää löytää sovintoa, vaikka joillekin se voi ymmärrettävästi olla edelleen vaikeaa.

Arkkipiispa Kari Mäkinen totesi viisaasti ja omalta osaltaan loi pohjaa ymmärrykselle sanoessaan:

”Tällä tragedialla on pitkä muisti. Sisällissotaan liittyy edelleenkin paljon vaikenemista, puhumattomuuden aura. Olen usein miettinyt, kuinka paljon vaikenemista on hautautunut voittaneen retoriikan alle.”’

Kansalaissota ei alkanut tyhjästä. Nälkä, työttömyys, osattomuus ja näköalattomuus saivat ihmiset tarttumaan aseisiin. Ihmisillä oli oikeutettu tunne epätasa-arvosta ja väärinkohtelusta.

Mikään ei kuitenkaan oikeuta poliittiseen väkivaltaan, ei kostoon, eikä poliittisten oikeuksien viemiseen.

Sata vuotta kansalaissodan syttymisen jälkeen meidän pitää yrittää oppia näistä Suomen historian kauheimmista ja traagisimmista ajoista. Ei enää koskaan tällaista.

Se on työtä tasa-arvon ja inhimillisen yhteiskunnan puolesta. Se on työtä, jossa huolehditaan siitä, ettei kukaan kärsi osattomuudesta. Se on tiukkaa puuttumista vihapuheisiin, ei anneta usuttaa ihmisiä toisia ihmisiä vastaan.

Nämä teemat ovat juuri tänäkin päivänä valitettavan ajankohtaisia.

Hyvää vappua toverit!

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *