Sote-uudistuksen vastustaminen isänmaallista

Kirjoitettu Paavon blogi

Hallituksen sote-uudistus nitisee liitoksistaan, kun ensimmäinen hallituspuolueiden kansanedustaja Elina Lepomäki ilmoitti äänestävänsä sitä vastaan.

Lepomäki ei ole kriittisyytensä kanssa yksin. Moni muukin hallituspuolueiden kansanedustaja on toistaiseksi hampaita kiristellen ollut esityksen takana tai ainakin hiljaa.

Voi olla, että näitä nimiä alkaa tippua lisää ja siihen kapean enemmistön hallituksella ei olisi varaa.

Kritiikki hallituksen esittämään sote-uudistukseen on ymmärrettävää. Kysymys lienee yhdestä suurimmasta uudistuksesta Suomen itsenäisyyden aikana, ja samalla suurimmasta lehmänkaupasta.

On isänmaallista puuttua tähän poliittiseen peliin ja pysäyttää sote-palveluittemme kriisiyttäminen.

Elina Lepomäen kritiikissä esitettyä sote-mallia kohtaan ei ollut sinänsä mitään uutta. Samaa kritiikkiä on esittänyt niin oppositio kuin lähes kaikki asiantuntijat pitkin matkaa.

En kuvittele, että Vasemmiston ja kokoomuslaisten sote-kriitikkojen näkemys optimaalisesta sote-mallista on ollenkaan sama. Voi olla, että ne ovat jopa kauempana toisistaan kuin Vasemmiston ja hallituksen.

Siitä huolimatta, että tavoite voi olla eri suuntainen, samat ongelmat voi silti tunnistaa.

*

Julkisuudessa on heti alettu spekuloida, mikä on Lepomäen motiivi ja minkälaista peliä kannanoton taustalla on.

Joidenkin mielestä Lepomäki haastaa Petteri Orpoa ja tekee tällä likaista työtä Jan Vapaavuoren puolesta. Toisten mielestä kysymys on taasen Orpon ovelasti tavasta haastaa keskustaa. Ja kaikkea näiden väliltä.

Yleensä julkisuudessa etsitään poliitikkojen puheista jotain piiloviestiä tai -agendaa. Useammin voisi vaan lähteä siitä, että poliitikko tarkoittaa sitä mitä sanoo. Näin nimittäin useimmiten on.

Josko kuitenkin Lepomäki on vain tullut tulokseen, että tämä sote-esitys ei toimi. Ja vastuullisena päättäjänä sanoo sen ääneen ennen kuin on myöhäistä.

*

Jos katsoo vajaan neljän vuoden taakse niin tässä alkaa olla samanlaisia viitteitä kuin silloin, kun Stubbin hallitus aloitti.

Stubbin hallitus oli alusta loppuun enemmän tai vähemmän sekoilua. Jälkikäteen on helppoa sanoa, että Stubbin hallituksen sijaan olisi pitänyt pitää uudet vaalit.

Olisiko siis pääministeri Sipilän syytä kävellä tasavallan presidentin luokse? Ja tällä kertaa jättää U-käännös tekemättä.

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *