Riittävän iso sote-valhe

Kirjoitettu Paavon blogi

Kansanvalistus- ja propagandaministeri Goebbels sanoi aikoinaan: ”Kun kerrot valheen, kerro iso ja pysy siinä.”

Goebbels sanoi tämän englantilaisista, mutta lainaus tuli väkisin mieleen, kun Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi eduskunnan kyselytunnilla sote-uudistuksesta:

”Hyvät kollegat, nyt on havahduttu siihen, että jos tätä uudistusta ei tehdä, niin isot monikansalliset terveysyhtiöt valtaavat Suomen, mitä tapahtuu tällä hetkellä. Nykyisen lainsäädännön puitteissa hallitus pelastaa Suomen näiltä suurilta yhtiöiltä.”

Tosiasiassa hallituksena ajama sote-uudistus nimenomaan hyödyttää isoja monikansallisia terveysyhtiöitä. Nämä valtaavat aggressiivisesti markkinoita ja ostavat pieniä kotimaisia yrityksiä sote-uudistusta odotellessa.

”Seuraa rahaa” on toinen tunnettu sanonta. Jos miettii sote-uudistuksen hyötyjiä, kannattaa pitää tämä sanonta mielessä.

Kun hallitus julkisti sote-uudistuksensa, jota on sen jälkeen vain viilattu perustuslain minimin vaatiman määrän, lähtivät yksityisten terveysjättien osakekurssit nousuun.

Lasse Männistö, Laura Räty, Joonas Turunen ja viimeisimpänä Sanna Lauslahti ovat siirtyneet kokoomuksesta yksityisen terveysbisneksen puolelle.

Eli jos haluat tietää, kuka hyötyy hallituksen sote-esityksestä, seuraa siis rahaa.

Kommentteja (3)
 1. Tiina Ison 9.3.2018-12:23

  Hyvä Arhimäki, poliitikkona olet osanut typistää sen mikä asiantuntijoilta vie 30-50 sivua tekstiä kuvata: uusia, periaatteellisesti merkittäviä julkisen hallinnon palvelujen ja palveluketjujen uusia järjestelyjä data talouden ja globaalien ekosysteemien integroidun e-hallinnon (e-governance) päätöksenteoissa.

  Pääsääntöisesti ja lähtökohtaisesti Suomen kunta-, maakunta-, kansallinen- ja EU/kv-kauppa eli Integroidun e-hallinnon ICT-tuki on jo siirtynyt julkisen hallinnon palveluista tehtävien päätöstentuki (decision support systems eli sähköisten asiakirjojen, sähköisen asioinnin, louhittavan data ja data ketjujen hallinta yli organisaatio ja sektori rajojen) konsernimalliin. Konsernit ovat järjestäytyneet emo-tytäryhtiö himmeliin; kunta-maakunta-kansallinen-EU/kv domino asetelmaan ja ketjukaatamis valmiustilaan (domino take over). Kokoomus on järjestäytynyt myös valmiustilaan hallintarekisterillä.

  Perustuslakivaliokunnan aikaisemmat näkemykset ovat velvoittaneet ensin luomaan kokonaisarkkitehtuurin talousmallille ja rahoitukselle, mikä 3/2015 kaatui Sote järjestäytymislaki (Stubb esitys). Kaatuneen esityksen keskeinen teema oli kolmansien tahojen sote datan toissijainen käyttö mikä tarkoittaa kansalaisten turvan, henken ja terveyden saattamista toissijaiseen eikä ensisijaiseen asemaan globaalin data talouden raaka-aineeksi. Arkaluontoinen data ja reaaliaikainen käyttäytymistutkimus kaikilla granulaation tasoille (psykososiaalinen, lääketieteellinen, biofyysinen, makro-mikro-metso-) eli yksittäisten kansalaisten ja ihmisryhmien seurantaan on se talous- ja markkina sektori mikä “kaupallistetaan”, “osakeyhtiöitetään”. Raaka-aineen omistuksesta ja hallinnasta kilpailevat ELY-Tutkimus-Tiedustelu yhteistyökumppanuudet ja eri ryhmittymät, joiden tutkimuskäyttö saatetaan kauppasopimusten ja IPR-sopimusten suojaan. Suomeksi sanottuna nyt esitetyssä sote-, maakunta “sotkussa”, kansalaiset on saatettu digitaalisen ihmiskaupan ja ihmiskokeilujen kohteeksi (sosiaalislääketieteelliset, EMF/MMW, kognitiiviset ja yhteisölliset verkostot) teknisillä ja akateemisen “innovaatio” ja “incubator” tutkimuksen menetelmillä, joita nykyhallitus ja tasavallan presidentti ulkoministeriön ja ulkoasianvaliokunnan kansaa luonnehtinee jopa “salaiseksi sekä maan/kansan laajemman hyvän ja etujen mukaiseksi”. Perusteluna logiikalle saattaa olla usko ja luottamus EU huippuasiantuntijoiden ja/tai monikansallisten konsortioiden kosulttien powerpoint esityksiin “yleisestä hyvästä”, jota heidän edustamat yritykset ja täysin reguloimattomana data markkinatalous itsestään oppivan, automatisoituvan, quantum tekoäly prosessoinnilla toimivan tietojenkäsittely ja päätöksentekojen “yksikkö” toimii…

  On mahdollista, että nämä ulottuvuudet sekä niiden laillisuus valvonta on sisällytetty lakiesityksiin sellaisessa Suomen kielen muodossa ja asussa, että Tiina Isonin lukutaito ja ymmärrys ei riitä arvioimaan.

  On mahdollista mutta hyvin epätodennäköistä, että sote- tai maakuntien havittelema “päätösvalta” eli kansanvaltaisuus julkisen vallan päätöksenteoissa ja -ketjuissa tai sen julkisuudesta eli prosessien läpinäkyvyydestä laillisuusvalvonnan edellyttämiseksi toteutuu perustuslain vaatimalla tavalla: lakiesitykset eivät kuvaa sote e-hallinnon uusia prosesseja, mitkä perustuvat digitalisation, s-asiakirjojen hallintaan ja käsittelyyn, s-asiakirjojen arkistointiin, data ja dataketjujen hallinnointiin integroituun monitahoiseen, monikanavaisen toimintaan osana konsernimallissa mikä tosiasiallisesti muodotunee jo nykyilmiötunnistukaella kartelliksi.

  Pieni ryhmä Suomessa on ajanut vuodesta 2010 lähtien isoa asiaa, johon on tarvittu ja mikä on vaatinut laajaa parlamentaarista pohjaa – sekä tietojohtamisen ammattiosaamista.

  En yhdy Vehviläisen näkemykseen “kompastellen opitaan” kun lähtökohtana oppimiselle ei ole ollut vankka teoreettinen ja akateeminen tieto tietojohtamisen alalta. On mahdollista, että Vehviläinen hakeutuu kirurgille, joka kisällinä oppii tekemällä ilman teoreettista pohjakoulutusta tai rakennuttaa talonsa arkkitehdiltä, joka alottaa urakan katosta. On myös mahdollista, että paperitehdastuöläinen on sopiva valinta oikeusministeriksi Suomen suurimman hallinnollisen valmistelun ja integroidun e-hallinnon kokeilukautena #sote ja #kansan #sotkut

  Hyvä Arhimäki; olet ilmaissut asian napakasti taitolaji mikä minulta puuttunut 2011-2018.

  Kiitos kirjoituksestasi

  Yst Terveisin
  Tiina Ison tietojohtamisen asiantuntija, kansalliskirjaston pääsuunnittelija 2007-2011

  +358442391555
  [email protected]

 2. Ismo Kuivala 9.3.2018-15:40

  1) koko sote on nykymuodossaan tarpeeton. Meillä on toimiva terveydenhuoltojärjestelmä – yhdelä poikkeuksella: terveyskeskukset ovat pullonkaula. Ne tarvitsevat lisää henkiökuntaa jotta koko ruletti toimisi joustavammin.
  2) isot säästöt ovat haihattelua jos ei hoidon tasoa romuteta.
  3) vasemmiston pitää vielä voimakkaammin irtisanoutua koko puuhasta. Oli ilmeinen virhe olla asiassa lainkaan mukana kun sisältöön ei kuitenkaan pysty vaikuttamaan.

  • Ismo Kuivala 9.3.2018-17:53

   1) koko sote on nykymuodossaan tarpeeton. Meillä on toimiva terveydenhuoltojärjestelmä – yhdelä poikkeuksella: terveyskeskukset ovat pullonkaula. Ne tarvitsevat lisää henkiökuntaa jotta koko ruletti toimisi joustavammin.
   2) isot säästöt ovat haihattelua jos ei hoidon tasoa romuteta.
   3) vasemmiston pitää vielä voimakkaammin irtisanoutua koko puuhasta. Oli ilmeinen virhe olla asiassa lainkaan mukana kun sisältöön ei kuitenkaan pysty vaikuttamaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *