Oodi ilolle, uusi keskustakirjasto

Kirjoitettu Paavon blogi

Helsingin keskustaan on kaivattu maksuttomia epäkaupallisia tiloja niin pitkään kuin muistan.

Tänään sellainen aukesi! Kaikkien helsinkiläisten ja suomalaisten yhteinen olohuone itsenäisyyden satavuotisjuhlan huipennukseksi.

Suomalainen kirjastolaitos on suomalaisen peruskoulun ja maksuttoman koulutuksen rinnalla ollut ja on merkittävimpiä sivistystä ja tasa-arvoa rakentavia tekijöitä yhteiskunnassamme.

Siksi uusi keskustakirjasto on hieno yhteinen lahja meille suomalaisille. Kirjaston ensisijainen tehtävä on edelleen olla tiedonlähde, jossa kirjoja voi lukea ja lainata. Mutta kirjasto on paljon enemmän kuin vain tätä. Oodi onkin samalla kirjasto 2.0.

Aikoinaan silloinen valtiovarainministeri Sauli Niinistö esitti kirjastoja maksulliseksi (ja lapsia kiipeilemään puihin). Samoihin aikoihin Claes Andersson totesi, että kirjasto on viimeinen asia, jonka laittaisi yhteiskunnassamme maksulliseksi.

Claes Andersson on myös keskustakirjaston alkulähde. Keskustakirjastosta on puhuttu jo Suomen itsenäistymisestä lähtien. Suunnittelu lähti todenteolla liikkeelle Anderssonin toimiessaan kulttuuriministerinä. Hän esitti vuonna 1998 city-kirjastoa nykyisen Pikkuparlamentin tontille.

Toimiessani kulttuuriministerinä tein puolitoista vuotta töitä vakuuttaakseni pääministeri Kataisen ja muun hallituksen siitä, että itsenäisyyden juhlavuotena Suomi ansaitsee kulttuurirakennuksen lahjaksi ja sen pitää olla nimenomaan keskustakirjasto.

Onnistuin neuvottelemaan keskustakirjastolle ylimääräisen 30 miljoonan euron valtionavun, mikä mahdollisti rakentamisen.

Tänään olen täällä ihailemassa, miltä näyttää valmiina se rakennus, jonka suunnitelmia ensimmäistä kertaa katsoin vieressä Musiikkitalossa, kun arkkitehtuurikilpailun voittaja julkistettiin.

Oodi ilolle, mahtava paikka!

Tule sinäkin!

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *