Koska lakko ei olisi ollut elinkeinoelämän mielestä vastuuton, kallis ja väärään aikaan järjestetty?

Kirjoitettu Paavon blogi

Tämä kysymys tuli väistämättä mieleeni, kun kuuntelin EK:n kovapalkkaisten johtajien hyperventilointia mediassa. Joka ikinen kerta, kun työntekijät käyttävät perustuslaillista lakko-oikeuttaan, alkaa hirveä huuto julkisuudessa.

Elinkeinoelämän mielestä työntekijöiden pitäisi olla solidaarisia työnantajia kohtaan ja vastuullisia kansantaloudelle. Mutta kuinka paljon elinkeinoelämällä itsellään on isänmaallisuutta, kun se siirtää työtä halvemman työvoiman maihin, välttelee verojen maksua verosuunnittelulla ja veroparatiiseilla? Tai kuinka paljon elinkeinoelämällä on solidaarisuutta työntekijöitä kohtaan, kun voittoa tuottavat firmat irtisanovat työntekijöitä?

Ammattiyhdistysliikettä on syytetty myös solidaarisuuden puutteesta työttömiä ja pätkätyöntekijöitä kohtaan. Jatkuvasti kuulee väitteitä, että ammattiliitot puolustavat vain pysyvissä työsuhteissa olevia. Ja nyt kun ammattiliitot ovat lähteneet isosti kamppailuun työttömien oikeuksien puolesta, samat kriitikot ihmettelevät, miksi ay-liike toimii vaikka aktiivimalli ei koske työssäkäyviä.

*

Lakon pitäisi olla aina viimesijainen keino, jos muuten ei löydy järkevää ratkaisua. Lakot toisaalta ovat niitä harvoja kovia keinoja, joilla ammattiliitot pystyvät osoittamaan voimaansa.

Perjantain suurmielenosoitus juontaa juurensa kiky-sopimukseen. Sipilän hallitus laittoi liitoille aseen ohimolle. Hyväksykää kiky-sopimus tai ryhdymme lakiteitse heikentämään työntekijöiden asemaa. Sipilän hallitus ajoi työnantajien etua ja puski väkisin läpi työajan pidentämisen korvauksetta sekä lisäksi julkisen puolen työntekijöiden lomarahojen määräaikaiset leikkaukset.

Tämä aiheutti aiheellisesti suuttumusta työntekijöiden keskuudessa jo tuolloin. Monissa liitoissa käytiin tiukat äänestykset siitä, hyväksytäänkö kiky-sopimus.

Osana kiky-sopimusta Sipilän hallitus lupasi, ettei työttömyysturvaan tehdä heikennyksiä ilman kolmikannassa sopimusta. Tämän(kin) lupauksen Sipilän hallitus on pettänyt. Tulee mieleen eräs sanonta pääministeripuolue keskustasta.

Aktiivimalli hyväksyttiin eduskunnassa joulun alla hallituspuolueiden äänin vaikka sekä perustuslakivaliokunta että lakivaliokunta esittivät siitä kriittisiä näkemyksiä lausunnoissaan. Hallitus ajoi lain läpi ilman muutoksia kovasta kritiikistä huolimatta.

Ja lisää on tulossa. Nyt hyväksyttiin ensimmäinen osa ns. aktiivimallista eli työttömien raippalaista. Nyt rangaistaan työttömiä työttömyydestä. Seuraavaksi on tulossa työministeri Jari Lindströmin mukaan työpaikkojen pakkohakulaki. Eli työttömien pitää alkaa tehdä työhakemuksia liukuhihnalta työttömyysturvan menettämisen pelossa.

Ja ennen kuin joku kysyy, eikö työttömiltä pidä velvoittaa mitään työttömyyskorvaustaan vastaan, niin todettakoon, että Suomessa on ollut pohjoismaisittain kovat karenssit työttömille jo ennen näitä lakeja.

*

Sipilän hallitus siis rikkoi lupauksen työntekijäjärjestöjä kohtaan. Mitä niiden olisi pitänyt tehdä. Puhallella nyrkkiin? Sipilän hallitus pakotti ensin kiky-sopimukseen ja nyt pakottaa lakkoihin ja mielenosoituksiin.

Lakoista on valitettavasti aina haittaa ja mahdollisesti myös taloudellista vahinkoa myös ulkopuolisille. Toki elinkeinoelämä tätä taloudellista vahinkoa yrittää propagandistisesti suurennella niin paljon kuin vain kehtaavat.

Moni voi kirota perjantaina, kun suurimmissa kaupungeissa joukkoliikenne seisoo. Silloin kannattaa kiroukset osoittaa Sipilän hallituksen suuntaan. Petetyt lupaukset tulevat hallitusta vastaan.

Kommentteja (6)
 1. Sari Hentunen 31.1.2018-16:52

  Täyttä asiaa joka sana. Hallitus rikkoi sopimuksen. Ei sakkoja, ei mitään sankiota. Nuhteita tuli ennen ja lakia valmisteltaessa monelta eri taholta. Ei niitä kuunnellut hallitus ja “koko kansan” presidenttikin sen lain hyväksyi , tosin paheksuen ? Mitähän olisi tullut jos rikkoja osapuoli olisi ollut ammattiyhdistys? Sopii jokaisen tahollaan miettiä.

 2. Janne Peltonen 31.1.2018-17:30

  Hyvä kirjoitus! Kepu pettää aina:-)

 3. Orvokki Jokinen 31.1.2018-22:21

  Mahtava blogi! Täyttä asiaa!

 4. Pekka Hänninen 1.2.2018-18:34

  Juurikin noin se on. “Kepu pettää aina!”

 5. Jaakko Jäntti 3.2.2018-13:12

  Terveiset Porista.

  Juttu on juuri noin kuin Paavo kirjoitti. Ei kahta sanaa. Suomella on kyllä kaikki aikojen surkein hallitus, ja vielä 100-vuotisjuhlien aikana. Hävettää Orpon ja Sipilän puolesta. He eivät sellaista tunne, raukkaparat.

 6. Tiina Tiitinen 3.2.2018-14:50

  Loistava kirjoitus, oikein henki alkaa kulkemaan paremmin tässä elämän puristuksessa, kun joku kirjoittaa niin kuin asiat on! Ammattiyhdistyksen moittiminen medioissa on ollut populistista ja hulluja lietsovaa.
  Pitäiskö muuten meillä vasemmiston yhdistyä ja siinä luoda vahva puolue? Vasemmistoliitolla on tuoretta ja esiintymiskykyistä väkeä.
  Porvarillisimmat demarit voivat vaihtaa kokoomukseen…

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *