Aseviennin kriteerit parempaan kuntoon

Kirjoitettu Yleinen

Arabikevään kuohunnasta alkunsa saanut Jemenin sota on aiheuttanut Arabian niemimaan köyhimmässä maassa humanitaarisen katastrofin. YK:n mukaan pommitukset ovat kohdistuneet ”laajasti ja järjestelmällisesti” siviileihin. YK ja kansainväliset avustusjärjestöt ovat julistaneet Jemeniin korkeimman tason hätätilan. Valtaosa maan väestöstä on humanitaarisen avun tarpeessa.

Suomen aseviennistä on keskusteltu pitkään. Esimerkiksi asekauppa Israelin kanssa ei edistä Lähi-idän konfliktin ratkaisua, päinvastoin. Siksi Israelin kanssa ei pidä käydä asekauppaa. Aseita ei tule myydä ihmisoikeuksia polkeviin maihin, joissa on riski aseiden suuntaamisesta omia kansalaisia kohtaan. Kun Suomi joulukuussa 2011 päätti kranaatinheittimien myynnistä Saudi-Arabiaan, äänestivät vasemmistoliiton ministerit vientiä vastaan. Nyt nuo silloin uumoilemamme riskit ovat toteutumassa.

Suomen vastuuton asevientipolitiikka uhkaa pahentaa Jemenin hätää. Valtioneuvosto myönsi 26.11.2015 valtionyhtiö Patria Oyj:lle luvan myydä 40 panssaroitua AMV -ajoneuvoa Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin. Yhdistyneet arabiemiirikunnat on sotinut maaliskuusta 2015 lähtien Jemenin shiialaisia huthikapinallisia vastaan osana Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Jemenissä on myös Yhdistyneiden arabiemiirikuntien maajoukkoja, joten on ilmeistä että suomalaisia panssariajoneuvoja voidaan käyttää sodassa.

Euroopan unionin yhteisessä kannassa puolustusmateriaalin vientivalvonnasta edellytetään muun muassa, että vientilupa on evättävä, jos on olemassa ”vastaanottavan ja toisen maan välinen aseellinen konflikti tai sellaisen todennäköisyys”. Jemenin sota ja Arabiemiraattien osallisuus siinä on itsestään selvästi tällainen konflikti.

EU:n yhteisen kannan mukaan vientilupa on evättävä myös, jos ”on olemassa selkeä vaara, että vietävää sotilasteknologiaa tai vietäviä puolustustarvikkeita saatetaan käyttää kansalliseen sortotoimintaan” tai ”maihin, joissa Yhdistyneiden kansakuntien, Euroopan unionin tai Euroopan neuvoston toimivaltaiset elimet ovat todenneet vakavia ihmisoikeusloukkauksia”.

Human Rights Watchin ja Amnestyn mukaan Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa ihmisoikeuksien rikkominen on laajaa. Maasta on raportoitu toisinajattelijoiden mielivaltaisista pidätyksistä ja katoamisista, kidutuksesta, mielipiteen- ja kokoontumisvapauden sortamisesta, ja siirtotyöläisten orjuuden kaltaisista työoloista. Maassa on käytössä kuolemanrangaistus.

On olemassa ilmeinen mahdollisuus, että suomalaisia panssariajoneuvoja käytetään Jemenin sodassa siviiliväestöä vastaan tai Yhdistyneissä arabiemiraateissa kansallisissa sortotoimissa, minkä vuoksi lupa olisi tullut evätä. Näistä seikoista huolimatta ulkoasiainministeriön valtioneuvostolle antamassa lausunnossa koskien Patrian kauppaa Arabiemiraatteihin todettiin, että viennille ei ole ulko- ja turvallisuuspoliittista estettä.

Jätin hallitukselle aiheesta kirjallisen kysymyksen, jossa kysyn miksi Patrialle on myönnetty vientilupa Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin, vaikka kyse on sotaa käyvästä ja ihmisoikeuksia rikkovasta maasta. Oikea ja eettinen ratkaisu olisi peruuttaa vientilupa.

Kommentteja (1)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *