Yhdysvaltojen sotapeli Suomessa

Kirjoitettu Paavon blogi

Viime viikolla ulkoasiainvaliokunta ja puolustusvaliokunta saivat tietää median välityksellä, että yhdysvaltalaisia hävittäjiä on tulossa harjoittelemaan Suomen ilmatilaan, suuremmassa laajuudessa kuin koskaan aikaisemmin.

Kun kansanedustajat olivat saaneet tiedon harjoituksesta, median välityksellä, Vasemmistoliitto halusi kyselytunnilla tietää kenen kutsusta yhdysvaltalaiset hävittäjät tulevat harjoittelemaan. Ulkoministeri Timo Soini kiemurteli kuin mato koukussa, mutta ei halunnut tai osannut vastata yksinkertaiseen kysymykseen.

Seuraavana päivänä sitten myönnettiin/kerrottiin, että Yhdysvallat oli kutsunut itse itsensä harjoittelemaan Suomeen.

Keskiviikkona sain ulkoasiainvaliokunnan jäsenenä tietää, jälleen median välityksellä, että myös yhdysvaltalaiset maajoukot ovat tulossa panssarivaunuilla harjoittelemaan Suomeen. Satuin lukemaan tämän samaan aikaan, kun puolustusministeri Jussi Niinistö oli valiokunnan kuultavana Nato-kokouksesta. Hän vahvisti kysyttäessä tiedon oikeaksi.

Tähän liittyy kaksi isoa ja merkittävää ongelmaa.

Puolustusministeri ei halua tiedottaa harjoitustoiminnasta avoimesti ja omatoimisesti vaan asiat selviää ulkoasiainvaliokunnan ja puolustusvaliokunnan jäsenille median kautta. Herää kysymys, miksi näistä asioista ei puhuta avoimesti?

Toinen merkittävä ongelma on se, että puolustusministeri pitää näitä sotaharjoituksia niin teknisinä asioina, että niistä informoidaan vain ohimennen ja harjoituksien sisältöä avaamatta hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa. Asianomaisia eduskunnan valiokuntia informoidaan, jos informoidaan, jälkijättöisesti.

Kysymys ei ole vain teknisestä asiasta vaan sotilaallisesti liittoutumattomalle maalle kysymys on sekä ulkopolitiikasta että puolustuspolitiikasta.

Harjoitustoiminnasta pitäisi käydä julkista keskustelua ja myös harjoitusten luonne vaatii poliittisen arvion, erityisesti jännittyneessä kansainvälisessä tilanteessa. Suomesta ei pidä tehdä Yhdysvaltain asevoimien harjoituskenttää.

Asiasta uutisoitiin myös kansainvälisessä mediassa, ja niistä sai aivan toisenlaisen kuvan kuin Suomen puolustusministeriltä. Esimerkiksi CNN kertoi suoraan, että harjoituksilla nimenomaan lähetetään poliittista viestiä. Ehkä kaikkein kuvaavin oli Daily Mailin otsikko “The US will send F-15s and up to 100 men for its first war games in Finland”, eli vapaasti kääntäen Yhdysvaltojen ensimmäinen sotapeli Suomessa.

Kommentteja (3)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *