Suomen todellinen kestävyysvaje on hyvinvointivelka

Kirjoitettu Paavon blogi

Tiedote 7.3.2015. Julkaisuvapaa heti.

Vasemmiston puheenjohtaja Paavo Arhinmäki peräänkuulutti puheessaan Vasemmiston puoluevaltuustossa toisenlaista talouspolitiikkaa. Arhinmäen mukaan seitsemän vuotta jatkunut leikkaava talouspolitiikka ympäri Euroopan on vain pahentanut lamaa ja lisännyt työttömyyttä ja valtionvelkaa.

”Sillä politiikalla, jolla on pyritty pienentämään valtion velkaantumista, on velkataakka vain lisääntynyt. Työttömyyskorvauksia maksetaan Suomessa lähes yhtä paljon, kuin vuosittain otetaan valtion velkaa.”, Arhinmäki sanoi.

”Epäonnistuneesta leikkauslinjasta pitää siirtyä elvyttävään politiikkaan. Meillä on massiivinen työttömyysongelma ja samaan aikaan valtava määrä tekemätöntä työtä. Millä on korjausvelka, raiteet ja tiet rapistuvat. Tarvitsemme myös lisää asuntotuotantoa. Nyt viimeistään on aika tarttua kiinni tekemättömiin töihin ja aloittaa elvytys.”

Arhinmäki piti käsittämättömänä pääministeri Stubbin ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän halukkuutta jatkaa leikkaavaa politiikkaa.

”Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on sanonut, että Suomella ei ole varaa elvyttää. Oikea kysymys on se, onko Suomella varaa olla elvyttämättä? Valtio saa tällä hetkellä miinuskorkoista lainaa ja elvytys maksaisi itsensä muutamassa vuodessa takaisin. Siitä huolimatta Stubb ja Sipilä vaativat lisää leikkauksia, vaikka talousasiantuntijat ympäri maailman sanovat, että leikkauspolitiikka vain syventää talouskriisiä.”

”Viikosta toiseen Stubb toistaa, että meillä ei ole oikeutta ottaa velkaa lapsillemme ja lapsenlapsillemme. Kysymys kuuluu, onko meillä oikeutta leikata lastemme ja lastenlastemme palveluista, koulutuksesta ja heikentää heidän mahdollisuutta työhön. Onko meillä oikeutta jatkaa tätä politiikkaa, jossa velka on kokoajan kasvanut siitä huolimatta, että leikkauksia on tehty. Suomen suurin kestävyysvaje on nuorten syrjäyttäminen, nuorisotyöttömyys ja se, että nuoret eivät pääse koulutukseen.”

”Meillä on valtionvelkaa, mutta meillä on myös hyvinvointivelkaa ja korjausvelkaa. Oleellisinta nyt on huolehtia siitä, että hyvinvointivelka kurotaan umpeen. Nyt olemme Stubbin politiikalla jättämässä lapsillemme valtavan hyvinvointivelan. Meille syötetään yhden totuuden politiikkaa, mutta sille on vaihtoehto. ”

Arhinmäki vaati puheessaan myös muita puolueita tuomaan ennen vaaleja pöytään omat veromallinsa.

”Vasemmistoliitto julkisti torstaina veromallinsa. Se on yksi osoitus siitä, miten politiikka voi olla toisenlaista. Vero-ohjelmassamme alle 10 000 euron tulot ovat verottomia. Mallimme pienentää pieni- ja keskituloisten verotusta ja ennen muuta se kiristää pääomatulojen ja osinkotulojen verotusta. Haluamme myös ekologisesti laskea ruoan arvonlisäveroa ja alentaa joukkoliikenteen ja kulttuurin arvonlisäveroa.”

”Haastan muut puolueen osoittamaan oman verovaihtoehtonsa. Toistaiseksi Vasemmisto on ainoa, joka on esittänyt oman verovaihtoehtonsa.”.

Paavo Arhinmäki tyrmää pääministeri Stubbin väitteen, että eduskuntapuolueilla on yhteisymmärrys siitä, että seuraavalla hallituskaudella NATO-jäsenyysmahdollisuutta ei suljeta pois.

”Vasemmisto ei hyväksy Suomen NATO-jäsenyyttä seuraavallakaan hallituskaudella”, Arhinmäki linjasi.

Kommentteja (1)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *