Päät pystyyn

Kirjoitettu Yleinen

Vasemmiston vaalitulos oli valtava pettymys ja tappio. Kun odotukset olivat korkealla ennen vaaleja, tuntuu vaalitappio paljon suuremmalta kuin se paikkamääräisesti oli. Ennen vaaleja mielipidemittaukset näyttivät Vasemmistolle kasvua, vaalityö oli iloista ja aktiivista. Siksi me ja myös lehdistö arvioi, että Vasemmistolla on mahdollisuus ottaa lisäpaikkoja useassa vaalipiirissä.

Nyt kävi kuitenkin toisin. Hävisimme tasaisesti koko maassa, Varsinais-Suomea lukuun ottamatta. Vaalitulos on aina oikea, gallupit eivät äänestä.

Erityisesti Vasemmiston tulos romahti vaalipäivänä annetuissa äänissä. Liikkuvat äänestäjät, jotka pohtivat Vasemmiston äänestämistä, valitsivat jonkun toisen puolueen tai jäivät kotiin. Me emme onnistuneet siis viimeisen viikon vaalirutistuksessa.

Me emme onnistuneet vakuuttamaan ihmisiä siitä, että toisenlainen talouspolitiikka on mahdollista. Vaikka viimeisinä viikkoina kriittisiä äänenpainoja leikkauspolitiikkaan alkoi tulla laajemmin, hegemoniaa keskustelussa emme pystyneet nakertamaan. Ja samalla nakertui kannatustamme.

Vaalitulos kokonaisuudessaankin oli myös ankea. Konservatiiviset arvot voimistuivat ja tällä tuloksella edessä on todennäköisesti oikeistolainen hallitus, joka leikkaa palveluja ja pyrkii heikentämään työntekijöiden asemaa. Me tulemme tarjoamaan tälle eduskunnassa vaihtoehdon seuraavan neljän vuoden aikana.

Vasemmiston työ jatkuu.

*

Vaaleissa on aina myös valopilkkuja. Vasemmiston eduskuntaryhmään nousi kaksi alle 30-vuotiasta naista hienoilla äänimäärillä. Li Andersson ja Hanna Sarkkinen edustavat puolueen tulevaisuutta. Muutenkin naiset pärjäsivät erittäin hyvin vaaleissa ja meille tuli naisenemmistöinen eduskuntaryhmä.

Sain vaaleissa 7874 ääntä ja minut valittiin kolmannen kerran eduskuntaan. Haluan kiittää kaikkia äänestäjiäni ja tukijoitani, jotka tekivät kovasti töitä Helsingissä vaikka puolueen puheenjohtajana olinkin suurimman osan kampanjasta tekemässä puolueen valtakunnallista vaalityötä muissa vaalipiireissä.

Helsingin tulos oli myös suuri pettymys. Me tavoittelimme tosissamme kolmatta paikkaa, mutta äänimäärämme laski 916 äänellä. Silti Helsingissä on nähtävissä positiivisia asioita. Jos viime eduskuntavaaleissa äänet keskittyivät minulle, nyt meillä oli paljon leveämpi kärki.

Esimerkiksi Veronika Honkasalo ja Mai Kivelä tekivät aivan upeat tulokset ja nyt meillä on monta hienoa ihmistä kovissa ääniluvuissa. Ja tietenkin myös Silvia Modig vahvisti kannatustaan.

Itse asiassa Helsingin tulos oli äänimäärältään Vasemmistoliiton historian toiseksi paras Helsingissä. Vain edellisten eduskuntavaalien tulos menee tämän edelle.

*

Vaalien jälkeen moni on pettynyt kokonaistuloksen lisäksi myös henkilökohtaiseen tulokseensa. Erityisen karua on pudota eduskunnasta. Kaksi hienoa kansanedustajaa, jotka ovat tehneet osaavaa ja kovaa työtä, jäi rannalle. Olen todella pahoillani Risto Kalliorinteen ja Eila Tiaisen puolesta. Keski-Suomessa menetimme ainoan paikkamme vain 45 äänellä, ellei tarkastuslaskenta käännä vielä vaalitulosta toiseen suuntaan.

Haluan kiittää kaikkia ehdokkaita, tukiryhmäläisiä ja kannattajia. Vaalitulos tehdään aina yhteistyöllä ja yhdessä tekemällä. Sadat ja sadat ihmiset ovat uhranneet lukuisia tunteja talkoisiin puolueen menestyksen eteen. Koko puolueen toimintaa ei olisi ilman hiljaisia puurtajia. Nyt työn tulos oli vain kovin karvas.

Moni ehdokas on varmasti pettynyt henkilökohtaiseen tulokseensa. Politiikka ei ole usein kovinkaan reilua ja oikeudenmukaista. Nyt kuitenkin jokainen ehdokas teki pohjia myös tuleviin vaaleihin. Esimerkiksi itse en ole tullut valituksi mihinkään tehtävää ensimmäisellä kerralla. Eduskuntaan pääsin kolmannella yrittämällä.

Jokaista tarvitaan tulevaisuudessakin paremman Suomen ja maailman rakentamisessa. Toivon, että jokainen lähtee innokkaasti mukaan kääntämään tätä tappiota voitoksi. Jo tänään maanantaina puoluetoimistolle on tullut kymmeniä ilmoittautumisia puolueen jäseneksi.

Vaikka joudumme nyt sulattelemaan tappiota, seuraavalla kerralla tulos voi olla jo valoisampi. Esimerkkiä voi ottaa neljän vuoden takaa. Vihreät kokivat vastaavan murskaavan tappion silloin. Nyt he käänsivät tämän tappion voitoksi, josta voimme onnitella vihreitä.

Päät pystyyn, me nousemme vielä!

Kommentteja (8)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *