Yksi askel kohti Natoa

Kirjoitettu Paavon blogi

Hallitusohjelmaan kirjattiin Vasemmiston vaatimuksesta, ettei Suomi valmistele tämän hallituksen aikana Nato-jäsenyyden hakemista. Tämä selvä ja tiukka kirjaus on korvennut jo kolmen vuoden ajan Suomen Nato-haukkoja.

Ennen viime eduskuntavaaleja wikileaksin vuotamien asiakirjojen mukaan USA:n suurlähetystössä asti käytiin lupailemassa, että Suomi hakisi tällä eduskuntakaudella Nato-jäsenyyttä, jos kokoomus nousee pääministeripuolueeksi.

Massiivisesta median Nato-vyörytyksestä huolimatta Suomen kansa on suhtautunut koko ajan kriittisesti sotilasliiton jäsenyyteen.

Suomen ja Naton yhteistyötä pyritään kuitenkin jatkuvasti tiivistämään. Nato-haukat haluavat luoda tilanteen, jossa lopulta päästään sanomaan, että Nato-jäsenyys on vain ilmoitusasia, koska olemme jo niin läheisessä yhteistyössä.

*

Aikionaan silloinen puolustusministeri Elisabeth Rehn sanoi, ettei Hornet-hankinnoilla ole mitään tekemistä Nato-jäsenyyden kanssa. Kun hankinnat oli tehty, hän perusteli Nato-jäsenyyttä muun muassa Horneteilla.

Kun Suomen EU-jäsenyydestä järjestettiin kansanäänestys 1994, jäsenyyden kannattajat vakuuttelivat, ettei siinä yhteydessä päätetä mahdollisesta EMU-jäsenyydestä. Kun sitten Suomi liittyi EMU-jäseneksi, kerrottiin samoilla suilla, että EMU hyväksyttiin jo EU-jäsenyyden yhteydessä ja siksi asiasta ei tarvitse järjestää kansanäänestystä.

EMU oli osa Maastrichtin sopimusta, mutta samaan aikaan liittynyt Ruotsi ei ole edelleenkään euromaa, koska EMU-jäsenyys kaatui kansanäänestyksessä syyskuussa 2003.

*

Osittain tästä on kysymys myös salassa valmistellussa ns. isäntämaa-sopimuksessa. Kysymys on siitä, että Suomi ja Nato sopisivat tavasta, jolla apua voi pyytää ja antaa kriisitilanteissa. Se olisi jälleen yksi askel entistä tiiviimpään Suomen ja Naton väliseen yhteistyöhön.

Sopimus on osa 2000-luvun alussa sovittuja Naton rauhankumppanuustavoitteita. Yli kymmenen vuotta sitten sovitut tavoitteet eivät tarkoita sitä, että Suomen pitäisi ne kaikki toteuttaa. Jokaisen kohdalla on syytä käydä julkista poliittista keskustelua ja tehdä vasta sitten päätökset.

Ns. isäntämaa-sopimuksesta ei ole käyty minkäänlaista julkista keskustelua eikä sitä esimerkiksi mainita suoraan tuoreessa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa. Asiaa ei käsitelty kertaakaan viimeisen kolmen vuoden aikana myöskään ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa, jonka jäsen olin.

Sopimusneuvotteluja on käyty kaikessa hiljaisuudessa ja ilmeisesti puolustusministeri Carl Haglund on halunnut kiirehtiä neuvotteluja.

Sopimus olisi jälleen yksi askel kohti tiiviimpää yhteistyötä Naton kanssa. Vasemmisto ei näe tässä tilanteessa mitään perusteita lisäaskelien ottamiseksi kohti Natoa. Puolustusministerin ja hallituksen pitää nyt antaa julkinen selvitys käydyistä neuvotteluista ja neuvottelut ns. isäntämaa-sopimuksen osalta on välittömästi keskeytettävä.

Kolumni on julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä 25.4.2014.

Kommentteja (4)
 1. Juhani Harjunharja 25.4.2014-17:59

  Olen tasan samaa mieltä Arhinmäen kanssa tuosta “isäntämaasopimuksesta”.

 2. airi mantovaara-puolakka 27.4.2014-18:34

  Hyvä Paavo! Hyvin kirjoitettu!

  Olin aikoinani kriittinen hallitukseen menoon. Pian Merjan ja Sinun aloitettuanne työnne muutuin hyvin myönteiseksi.
  Samoin erosta olin kättelyssä eri mieltä, mutta parissa tunnissa tiesin, että olette oikeassa.
  Nyt vain Merja Eu:oon.
  Airi Rovaniemeltä

 3. Markku Lämsä 29.4.2014-10:38

  Paavo tämä natotusvuodatus on osoitus, että hallitusohjelman Vasemistoliiton kynnyskirjauksia ei kunnioittanut muut, kuin Vasemistoliitto.
  Tämän virkamies valmistelu tehtiin täysin Vasemistoliitolle pimittäen, vaikka sitä olisi pitänyt käsitellä useimpia kertoja utvassa.

  Tuomiojan selvittelyistä huolimatta, asiaa vuodatettiin täysin tarkoituksella julkisuuteen, kun Vasemistoliitto lähti hallituksesta.

 4. Anton 29.8.2014-02:09

  Mikä siinä Natossa on niin kamalaa? Suomi ei ole ollut puolueeton Venäjänkään papereissa enään pitkään aikaan. Suomi on länsimaa ja mielestäni olisi luonnollista, että liittymme muiden eurooppalaisten joukkoon päättämään ja toteuttamaan yhteistä puolustautumistamme.

  Yksin ei pärjätty aikaisemmin eikä pärjätä nytkään. Putin lausui, että neuvostoliiton hajoaminen oli vuosisadan suurin geopoliittinen katastrofi. Hänen aikanaan Venäjä on alkanut harjoittamaan imperialistista valloituspolitiikkaa.

  Suomi on seuraava Itä-Ukraina jos liittoutumista ei saada aikaiseksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *