Vapaakauppasopimus eteni suuressa valiokunnassa

Kirjoitettu Paavon blogi

Suuri valiokunta päätti tänään äänin 18-7 kannattaa EU:n ja Kanadan välisen vapaakauppasopimuksen (CETA) edistämistä. Kiistanalainen CETA-sopimus sisältää paljon riskejä ja uhkaa kasvattaa suuryritysten valtaa Suomessa ja EU:ssa.

CETA-vapaakauppasopimusta on kritisoitu pitkälle samoista syistä, kuin EU:n ja Yhdysvaltain välistä TTIP-vapaakauppasopimusta. Neuvotteluja on käyty pitkään tiukasti suljettujen ovien takana. Tiedot suunnitelmista ovat tulleet kansalaisjärjestöille ja muille neuvottelujen ulkopuolisille tahoille lähinnä asiakirjojen vuotamisen kautta. Vasta voimakas kansalaisliikkeiden painostus on pakottanut EU:ta avaamaan neuvotteluja julkisuuteen.

Vapaakauppasopimuksen lobbareina ovat toimineet lähinnä teollisuus ja suuret kansainväliset firmat. On selvää, että näin laajalle yhteiskuntaa koskettavaa poliittista sopimusta ei voi valmistella epädemokraattisesti ja piilotellen.

Sekä CETA- että TTIP-sopimusten kiistanalaisimpia kohtia on investointisuoja (ISDS), joka tarjoaa monikansallisille yhtiöille tien paeta valtioiden kansallista lainsäädäntöä ja oikeuslaitosta ylikansalliseen kaupalliseen välimiesmenettelyyn.

Pahimmillaan investointisuoja tarkoittaa sitä, että yhtiöt voivat vetää valtioita oikeuteen päätöksistä, joita tehdään esimerkiksi ympäristön tai kansalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Vasemmiston mielestä investointisuoja ISDS:ää ei pidä hyväksyä osaksi sopimuksia.

Arvioitaessa CETA-sopimuksen merkitystä on myös syytä muistaa, että Kanadassa toimii esimerkiksi lukuisten yritysten tytäryhtiöitä. Täten yhdysvaltalaiset ja muiden maiden emoyhtiöt voivat halutessaan käyttää hyväkseen tytäryhtiöidensä avulla myös Kanadan kanssa tehtävän sopimuksen tarjoamia mahdollisuuksia.

Kansalaisjärjestöjä ja kriittisiä poliitikkoja on huolestuttanut myös se, mitä mahdollisesti hyväksyttävän sopimuksen myötä tapahtuu julkisesti tuotetuille sosiaali- ja terveyspalveluille. Johtavatko vapaakauppasopimukset julkisten palveluiden pakkokilpailuttamiseen ja -yksityistämiseen?

Vasemmisto on vaatinut TTIP- ja CETA-neuvotteluiden keskeyttämistä. CETA-sopimus on nyt käytännössä neuvoteltu valmiiksi. Suomen hallitus ja suuren valiokunnan enemmistö haluaa jatkaa CETA-sopimuksen hyväksymistä. Vasemmiston mielestä tämä on väärä linja.

Esitinkin tänään suuressa valiokunnassa Suomen kannaksi seuraavaa:

Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Kanadan välisen vapaakauppasopimuksen (CETA) voimaansaattaminen keskeytetään, kunnes on ratkaistu tämän ja vastaavan Yhdysvaltain kanssa neuvoteltavan sopimuksen merkittävät ongelmat. Esimerkiksi erityisesti ongelmallinen on Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Kanadan väliseen vapaakauppasopimukseen sisältyvä investointisuoja ISDS.

Esitystäni kannatti vihreiden Anni Sinnemäki ja perussuomalaisten edustajat. Valitettavasti kokoomuksen, sosiaalidemokraattien, keskustan, RKP:n ja kristillisdemokraattien edustajat halusivat viedä sopimusta eteenpäin.

CETA-sopimusta ei ole kuitenkaan vielä hyväksytty ja neuvottelut TTIP-sopimuksesta ovat kesken. Siksi tarvitaan Euroopan laajuista kansalaisten liikehdintää molempia sopimuksia vastaan.

Kommentteja (9)
 1. Juhani Harjunharja 24.11.2014-16:10

  Hyvä kirjoitus ja hyvä esitys valiokunnassa. Tätä sopimusta pitäisi voida nyt ainakin viivästyttää niin, että se voitaisiin laittaa osaksi eduskuntavaalien ohjelmaa erityisesti tuon ISDS:n eston osalta.

 2. Laura Pollari 26.11.2014-21:56

  Tervehdys! olisi tärkeää että tälläiset asiat saataisiin edes kansalaisäänestyksen piiriin. mielestäni on todella pelottavaa, että suuryrityksien lait alkavat mennä valtion lakien ylitse.tuntuu kuin olisimme pala palalta luopumassa vaivalla ja verellä hankitusta itsenäisyydestämme. tälläinen toiminta on kertakaikkiaan keskeytettävä! mutta mitä me tavalliset kansalaiset voimme asialle tehdä? miten saamme äänemme kuuluviin? tässä asiassa, ja monessa muussakin asiassa. onko meidän pakko vain katsoa vierestä kun hyvinvointivaltiota ja hyvinvointia puretaan pala palalta hyödyn mennessä vain muutaman harvain lompakkoon? eikö kansanedustajien tehtävä olisi ajaa Suomen kansan etuja yhtenä kokonaisuutena, eikä vain omiaan?

 3. Juha 26.11.2014-21:57

  Onneksi idänkaupassa ei tarvita välimiesoikeuksia. Putinilta löytyy tehokkaammat ja ennen kaikkea humanitääriset keinot konfliktitilanteiden ratkaisemiseen.

 4. Reetta Kivimäki 27.11.2014-17:56

  Varsinkin tuo investointisuoja lienee suurelle yleisölle melko tuntematon asia – osittain varmaan asiasta päättävillekin. Kun saisi asian lykättyä, jotta saisi siitä vaaliteeman.

  • Reetu 28.11.2014-16:44

   Reetta: Suomella on jo 67 investointisuojasopimusta, mitä tässä on uutta?

   (btw EU mailal 1400, maailmanlaajuisesti 3400 sopimusta)

 5. Reetu 28.11.2014-16:42

  Juhani: voisitkohan avata mitä tällä tarkoitat? CETA ei käsittele tätä ollenkaan missään vaiheessa, tämä on sitä foliota parhaimmillaan “hyvinvointivaltiota ja hyvinvointia puretaan pala palalta hyödyn mennessä vain muutaman harvain lompakkoon”

 6. Sanelma 30.11.2014-09:56

  Viime syksynä TTIP:stä kertoessani ystävilleni yksikän heistä ei ollut kuullut koko sopimuksesta. Ja he vielä edustavat ihmisryhmää, jotka noin yleisesti ottaen ovat kiinnostuneita ympäristöasioista ym. Ongelma tämän asian kanssa on media. Joko mediaa painostetaan olemaan kirjoittamatta tai myös toimittajat ovat hyvinkin tietämättömiä TTIP:stä. Isoihin medioihin täytyisi ehdottomasti saada hyviä kansantajuisia kirjoituksia TTIP ja CETA sopimuksista.

 7. Suomalaisen duunarin hyödyksi 5.12.2014-14:51

  Suomessa kohkataan niin paljon Venäjän-viennin merkityksestä merkityksestä Suomelle, että lienee tarpeen muistuttaa, että viemme Yhdysvaltoihin ja Kanadaan yhtä paljon kuin Venäjällekin. Noin 8 prosenttia kumpaankin suuntaan.

  Kauppamme Yhdysvaltoihin ja Kanadaan on meidän kannaltamme ylijäämäistä, Venäjän-kauppa raskaasti alijäämäistä. Yhdysvallat ja Kanada ovat luotettavia kauppakumppaneita: ne eivät käytä kauppaa poliittisen kiristyksen välineenä eivätkä langeta meille yllättäviä ‘puutulleja’ tai muuta kiusantekoa. Vientimme Yhdysvaltoihin ja Kanadaan on kannattavaa. Se ei perustu Suomen valtion maksamiin tukiin, kuten esim. juustonvienti Venäjälle perustui.

  Mahdolliset erimielisyydet ratkotaan oikeudessa, ei asein eikä uhkailemalla.

  Meillä on kaikki syyt kehittää kauppaamme Yhdysvaltojen ja Kanadan kanssa. Työllisyys ei ole syistä pienin. Tuleva vapaakauppasopimus on meille tärkeä.

  • työmies 10.12.2014-13:04

   Tekeillä olevan sopimuksen jälkeen riitoja nimenomaan EI ratkottaisi oikeudessa, vaan sikarikerhojen välimiesmenettelyllä. Näissä Suomen kaltainen pikkuvaltio ottaa kuokkaan ylikansallisilta korporaatioilta 6-0 ja maksaa joka kerta useamman miljoonan viulut kaupan päälle.
   Soylent Green is made of people

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *