Tasa-arvoinen avioliittolaki on itsestäänselvyys

Kirjoitettu Paavon blogi

Viime viikkojen kuumin keskustelun aihe on ollut tasa-arvoinen avioliittolaki. Meidän kansanedustajien sähköpostit ovat olleet tukossa kannanottoja lain puolesta ja erityisesti lakia vastaan.

Aatteelliselle vasemmistolaiselle kannan muodostaminen tasa-arvoiseen avioliittolakiin on ollut helppoa. Ei asiaa ole tarvinnut oikeastaan pohdiskella, se on itsestäänselvyys. Vasemmisto puolustaa ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja edistystä.

Tämä on ollut kantava voima kansandemokraattisessa ja vasemmistolaisessa liikkeessä vuosikymmenien ajan. Olemme puolustaneet vähemmistöjä ja sorrettuja.

***

Vasemmistolla on ollut jo pitkään puolueen hyväksymissä ohjelmissa vaatimus samaa sukupuolta olevien oikeudesta avioliittoon ja adoptio-oikeuteen.

Tasa-arvoista avioliittoa puolustavien kansalaisten viestit ovat olleet hyvin henkilökohtaisia, vastustajat ovat pääasiassa lyöneet Raamatulla päähän.

Uskonnon ja kirkon sotkeminen keskusteluun tasa-arvoisesta avioliittolaista on kummallista. Laki ei muuta mitenkään kirkon asemaa, kirkko tekee omat ratkaisunsa avioliiton osalta itsenäisesti.

Tasa-arvoisella avioliittolailla ei myöskään rajoiteta kenenkään uskonnonvapautta. Sen sijaan henkilökohtaiseen Raamatun tulkintaan vedoten ihmisoikeuksien kieltäminen muilta olisi uskonnolla vapauden rajoittamista.

***

Tasa-arvoisella avioliittolailla puolustetaan lasten oikeuksia. Nyt suuri joukko elää sateenkaariperheissä, joissa lapsilla on kaksi isää tai kaksi äitiä. On tärkeää, että näiden lapsien vanhemmilla on kaikki saman oikeudet kuin muillakin vanhemmilla.

Lainsäädännöllä voidaan vaikuttaa myös asenteisiin. Muutaman vuoden päästä kukaan ei toivottavasti ihmettele, miksi kaverin molemmat vanhemmat ovat samaa sukupuolta. Eihän enää kukaan sitäkään ihmettele, jos avioparilla ei ole sama sukunimi.

Monet lasten oikeuksien eteen työtä tekevät järjestöt ovat vedonneet lain hyväksymisen puolesta, lasten oikeuksien ja hyvinvoinnin vuoksi.

Tästä huolimatta lain vastustajat puolustavat kantaansa lasten edulla. Jokaisella lapsella pitää olla heidän mukaansa isä ja äiti. Tällä ylenkatsovalla perustelulla vastustajat ohittavan sen, että ei nykyäänkään näin ole. Tavallaan vastustajat tuomitsevat näillä puheillaan niin sateenkaariperheet kuin myös yksinhuoltajat.

Kun käy läpi lain vastustajien perustelut, ei voi tulla kuin yhteen johtopäätökseen. Lakia ei vastusteta asia-argumentein vaan kapeakatseisesta konservatiivisesta taaksepäin katsovasta arvomaailmasta käsin.

Tasa-arvoisen avioliittolain väitetään tuhoavan ydinperheen ja vievän Suomen turmioon. Jotakuinkin samoilla perusteilla on vastustettu aikaisemmin myös muun muassa siviilivihkimistä, naisten tasa-arvoista asemaa avioliitossa, naisen oikeutta pitää oma sukunimi avioliitossa, parisuhdelakia…

Onneksi tulevaisuus on voittanut menneisyyden.

Kolumni on julkaistu Kansan Uutisissa 28.11.2014

Kommentteja (0)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *